Linkovi

Broj obolelih u Srbiji 659, pušten nulti pacijent, nove mere


U Srbiji za sada 659 obolelih od virusa koji je zahvatio veći deo sveta, (Foto: AP/Darko Vojinović)
U Srbiji za sada 659 obolelih od virusa koji je zahvatio veći deo sveta, (Foto: AP/Darko Vojinović)

Prema poslednjim podacima sa sajta https://covid19.rs/ registrovano je ukupno 659 obolelih od virusa, a Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je još dva smrtna slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 371 osobe od kojih je 131 pozitivno i 240 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Nove mere

Takođe, zbog lepog vremena i velikog broja građana na ulicama ministar Lončar je najavio dodatne mere i produženje policijskog časa za vikend.

Vlada Srbije danas je donela odluku da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova.

To su najnovije mere koje je vlada donela na sednici za sprečavanje širenja virusa COVID-19, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru. Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

Iz Valde Srbije je pojašnjeno da mere stupaju na snagu odmah po objavljivanju.

Nulti pacijent

Nulti pacijent u Republici Srbiji, kod koga je 6. marta potvrđeno da je oboleo od korona virusa COVID-19, posle neophodnog perioda lečenja i u sada dobrom opštem stanju , otpušten na dalje kućno lečenje i oporavak. Ovo je treći pacijent koji se lečio u KCV od korona virusa, a koji je otpušten na kućno lečenje, saopštio je Klinički centar Vojvodine (KCV).

Privremena bolnica

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas će početi da prima prve pacijente obolele od novog virusa korona sa lakšim tegobama, navode mediji u Beogradu.

U objekte na sajmu moći će da uđu isključivo pacijenti i zdravstveni radnici, a javnosti i novinarima nije dozvoljen pristup, jer je ceo prostor dezinfikovan i spreman za lečenje obolelih.

Prostor za boravak zaraženih obezbeđen je u halama 1, 3, 4 i 5, a Vojska Srbije je dopremila oko 3.000 kreveta i ormarića, prostor između kreveta je ograđen paravanima, a na galerijama hala biće lekarske ordinacije sa rendgen aparatima.

Osim lekara specijalista, u privremenoj bolnici biće i psiholozi.

Na sajmu su obezbeđeni svi sanitarni uslovi, pacijentima će se u tom prostoru dopremati i hrana, konstantna temperatura u objektu biće 20 stepeni, a osim toga, ceo sajam je prekriven wi-fi.

Lista svih stvari koje pacijenti mogu da ponesu sa sobom tokom lečenja u privremenoj bolnici biće objavljena na sajtu covid19.rs .

Najavljeno je masovno testiranje osoba sumnjivih na COVID-19, te se očekuje da će na taj način biti otkriven veliki broj zaraženih.

Očekuje se da će lečenje pacijenata sa lakšim simptomima trajati između 14 i 28 dana.

XS
SM
MD
LG