Linkovi

Uprava Sueckog kanala saopštila da je saobraćaj nastavljen


Odblokiran Suecki kanal
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00

Odblokiran Suecki kanal

Masivno plovilo koje je blokiralo Suecki kanal duže od nedelju dana u potpunosti je u plovnom stanju i saobraćaj će se nastaviti, saopštila je Uprava Sueckog kanala.

Agencija Rojters prenela je izjavu jednog očevica koji je preneo da je video brod u pokretu. Istovremeno, egipatska televizija izvestila je da se brod pozicionirao u središtu kanala.

Ever Given, dugačak 400 metara zaglavio se dijagonalno preko južnog dela kanala po jakom vetru rano prošlog utorka, zaustavivši brodski saobraćaj na najkraćoj brodskoj ruti između Evrope i Azije.

Nakon daljeg iskopavanja i izvlačenja tokom vikenda, spasilaci iz SCA i tima holandske firme Smit salvedž radili su na oslobađanju broda pomoću tegljača u ranim satima ponedeljka, rekli su dva pomorska i brodska izvora.

SCA je rekao da je Ever Given ispravljen u kanalu i da će se dalje vučne operacije nastaviti kada plima naraste u ponedeljak. Pomorski saobraćaj kroz kanal nastaviće se kada se brod usmeri na područje Velikih jezera, širi deo kanala, dodaje se.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje da se brod okrenuo i otvorio prostor u kanalu. Drugi snimci, koje Reuters nije mogao odmah da verifikuje, uključuju navijanje i trube brodova koji su se oglašavali u znak slavlja.

Najmanje 369 brodova čeka je da prođe koz kanal, uključujući desetine brodova za transport kontejnera, drugih teretnjaka i naftnih i gasnih tankera , rekao je predsednik SCA Osama Rabi.

Tehnički menadžer broda Bernard šatl šipmenadžment (BSM) nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Timovi za spašavanje Sueckog kanala pojačali su u nedelju iskopavanja i bageriranje i nadali su se da će im plima pomoći da pomaknu brod.

Cene sirove nafte pale su nakon vesti da je brod ponovo plovio, a nafta Brent pala je za jedan dolar po barelu na 63,67 dolara. Akcije Evergreen Marine Corp, čiji je zakupodavac broda, porasle su 3,3 odsto.

Oko 15 odsto svetskog saobraćaja prelazi Suecki kanal, koji je za Egipat ključni izvor deviznih prihoda. Trenutna obustava košta kanal 14 do 15 miliona dolara dnevno.

Cena transporta za tankere naftnih derivata gotovo su se udvostručile nakon što je brod nasukan, a blokada je poremetila globalne lance snabdevanja, preteći skupim odlaganjem kompanijama koje se već bave ograničenjima zbog Kovida 19.

Neki brodari su odlučili da preusmere svoje terete oko Rta dobre nade, dodajući oko dve nedelje na dužinu putovanja i dodatne troškove goriva.

SCA je saopštila da može ubrzati konvoje kroz kanal kada se Ever Given oslobodi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG