Linkovi

Brnabić: nastavljamo reforme, opozicija: ekspoze literarni sastav


Ana Brnabić izlaže ekspoze u Skupštini Srbije

Mandatarka Ana Brnabić predstavila je pred poslanicima Skupštine Srbije svoj kabinet, a u ekspozeu je, kao najveće izazove ove Vlade istakla nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta, balansiranu spoljnu politiku i modernizaciju države.

Nova Vlada imaće 18 resora i tri ministra bez portfelja, a čak 18 ministara buduća premijerka preuzela je iz Vlade Aleksandra Vučića. Novine su da će funkcioneri SPS-a Branko Ružić i Goran Trivan preuzeti ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za zaštitu životne sredine, dok će predsednik SNP Nenad Popović biti ministar bez portfelja zadužen za inovacije. Takođe, dva Vučićeva ministra su zamenila mesta u Vladi Ane Brnabić - Aleksandar Vulin će ubuduće voditi ministarstvo odbrane, a Zoran Đorđević ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku politiku:

"Fokus će biti na jačanju međunarodnog položaja i ugleda Srbije, na intenziviranju bilateralnog dijaloga, i saradnji sa zemljama širom sveta. Samo dijalog obezbeđuje stabilnost i osnov za dalji rast kome težimo sada i odmah. U tim naporima očekujem veliku podršku predsednika Srbije", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

U ekspozeu, Brnabić je ocenila da je državna kasa u dobrom stanju, da postoji suficit u budžetu, da je inflacija u predviđenim granicama i da je plan da rast BDP-a u narednom periodu bude 3,5 odsto. Biće nastavljena rigorozna kontrola novca, a kako je istakla Brnabić, cilj je da do 2019. godine deficit države bude ispod jedan odsto BDP. Ona podsetila da je 2014. godine Srbija počela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, da je otvoreno je 10 poglavlja, i dodale da je uspsotavljen konsenzus za pristupanje Uniji:

"Ulaskom u EU postajemo deo društva u kome se nalaze pravdenije, dostupnije, bogatije zemlje. To je mesto gde Srbija treba da bude. Do kraja 2021. godine očekuje se da EU obezbedi bespovratno finansijku pomoć Srbiji u iznosu većem od milijarde evra", rekla je Brnabić.

Prema objavljenim informacijama, vladajuća većina je obezbedila 156 glasova podrške novoj Vladi, a Dragan Marković Palma je ostao pri stavu da poslanici Jedinstvene Srbije neće glasati za Anu Brnabić. Sa druge strane, i opozicija je jedinstvena u stavu da neće podržati novu mandatarku i Vladu.

Za Pokret Dosta je bilo ekspoze je spisak obećanja, iz DS-a zameraju što ni rečju nisu spomenute ljudske slobode i demokratija, dok u LDP-u ne vide politički kurs koji je potreban državi:

"Bojimo se da će se nastaviti sa politikom stare Vlade, sa urušavanjem vladavine prava, sa urušavanjem nezavisnih institucija, da neće biti i dalje borbe protiv kriminala i korupcije", rekao je Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke.

"Vi ste danas čuli ekspoze mandatara Ane Brnabić koji je simpatičan literarni sastav na nivou srednje škole, u kome vi možete pronaći mnoge stvari sa kojima se čovek može složiti", smatra Boško Obradović iz Dveri.

Današnja sednica o novoj Vladi završena je večeras i biće nastavljena sutra pre podne diskusijom o ekspozeu i Vladi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG