Linkovi

Brnabić: Priština se ponaša sve neodgovornije i agresivnije


Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Iako su odlukom tužioca u Gnjilanu, petorica Srba koji su uhapšeni u okolini tog grada, posle podne i oslobođeni, sama činjenica da se hapšenje desilo bila je povod za novu razmenu teških reči.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da je ogromnu senku na današnji skup Zapadnog Balkana u Londonu bacila činjenica da se Priština iz meseca u mesec ponaša sve neodgovornije.

Učestvujući u utorak na samitu u Londonu, ona je rekla da je sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem razmenila par reči o incidentu u Gnjilanu, da mu je tom prilikom rekla da se pritisci i napadi na Srbe nastavljaju i da se nastavlja sa praksom hapšenja Srba.

"To je bila samo konstatacija, nemamo mnogo šta da kažemo jedno drugom. Mislim da se Priština ponaša sve neodgovornije i sve agresivnije. Mi samo od maja imamo više od 20 incidenata na Kosovu i Metohiji - napada na Srbe, privođenja Srba, krađe imovine srpskih porodica, kako bi se njima onemogućio dalji bezbedan život na KiM. Tako da je to uvek neka senka koja se baca na sve naše regionalne skupove", izjavila je Brnabić.

A među prvima je na događaj u Gnjilanu reagovao šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, porukom da će se Priština suočiti sa posledicama ako uhapšeni Srbi ne budu odmah oslobođeni.

"Da puste te ljude da idu svojim kućama, da žive normalno, mirno i slobodno. Ako to misle da mogu bez toga, mogu da se pozdrave sa dijalogom. I suočiće se sa odgovarajućim drugim merama sa naše strane, ali ne želim da bilo šta što izgovorim ovde zvuči kao pretnja", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Po oceni ministra odbrane Aleksandra Vulina, vlasti u Prištini još jednom su posegle za nasiljem u pokušaju da prisile Srbe da postanu deo vojske koju ne žele, dok u opozicionom Pokretu slobodnih građana osuđuju hapšenje Srba u Gnjilanu, ali ocenjuju da je reč o "najnovijem u nizu režiranih incidenata između koalicionih partnera Aleksandra Vučića i Ramuša Haradinaja". Nedemokratske vlasti u Prištini i Beogradu ne mogu i neće da dođu do demokratskog rešenja pitanja Kosova i Metohije, smatraju u ovom pokretu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG