Linkovi

Brnabić nezadovoljna kritikama iz Evropske komisije


Premijerka Srbije Ana Brnabić sa šefom Delegacije EU u Srbiji Sem Fabricijem, Foto: video grab
Premijerka Srbije Ana Brnabić sa šefom Delegacije EU u Srbiji Sem Fabricijem, Foto: video grab

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije se danas saglasila sa ocenama Evropske komisije u Izveštaju o napretku Srbije - posebno o delovima koji se odnose na Poglavlje 23. Po njenim rečima izveštaj je neobjektivan u tim delovima i u njima Komisija iznosi političke ocene, umesto da vrednuje napredak na osnovu činjenica.

Na konferenciji za medije održanoj nakon što joj je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručio ovogodišnji Izveštaj o napretku Srbije, Brnabić je istakla da ni presuda ubicama Slavka Ćuruvije, niti rad na Medijskoj strategiji nisu pomenuti kao napredak Srbije u ovoj oblasti:

"Meni je svakako za oko palo poglavlje 23 u oblasti slobode medija i izražavanja, sve ono što je izneto kao kritika na račun rada parlamenta, i takođe u velikoj meri protesti i saradnja sa civilnim društvom. Te četiri oblasti su mi u manjoj ili većoj meri najzanimljivije", rekla je Brnabić.

Uz ocenu da je Izveštaj o napretku generalno pozitiva, Brnabić je rekla i da su kritike koje je Evropske komisija iznela o poglavlju 23 u domenu zabave. Ipak, ona je dodala kako nije zabrinuta za evrointegracije Srbije i najavila da će Vlada nastaviti da radi po preporukama iz Izveštaja.

Sa druge strane, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine ključan za dalji napredak obe strane u evrointegracijama, kao i da je dijalog ključni element za regionalnu stabilnost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije se danas saglasila sa ocenama EK u Izveštaju o napretku Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije se danas saglasila sa ocenama EK u Izveštaju o napretku Srbije

Fabrici je ukazao da je u izveštaju primećeno da dve godine za redom nema napretka po pitanju slobode govora i istakao da Srbija mora da uloži više napora u jačanju vladavine prava i demokratskih institucija, a pre svega parlamenta.

A ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, pre nego što je Izveštaj Evropske komisije obelodanjem, ocenio da evrointegracije Srbije pre svega zavise od normalizacije odnosa sa Kosovom:

"Generalno, mislim da Srbija ne napreduje onolikom brzinom koliko bi trebalo zato što je naš evropski put uslovljen napretkom u dijalogu sa Prištinom. I sve se kroz to meri. I to je jedini kriterijum koji Evropa gleda. Sve ovo ostalo se zanemaruje", rekao je Dačić.

A na konferenciji za medije sa Semom Fabricijem, Ana Brnabić je izjavila da je zabrinjava i plaši situacija na Kosovu, zbog toga što Priština ne razmišlja racionalno ni o kvalitetu života Albanaca na Kosovu, dok je Beograd racionalna strana i da je samo zbog toga u ovom trenutku mir na Kosovu.

"Imate posla sa ljudima koji su bukvalno izašli iz šume. Njima je svejedno da li je tamo rat ili nije i to me plaši", ocenila je Brnabić.

XS
SM
MD
LG