Linkovi

Brnabić negira sporazum sa Fronteksom, Fabrici se nada potpisivanju sporazuma


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Navode da je Srbija pristala da obezbedi pristup graničarima Fronteksa i tvrdnje komesara EU za izbeglice Dimitrisa Avramopulosa da su odgovarajući sporazumi već postignuti sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom, negirali su danas srpska policija i premijerka. Ranije ove godine, iz EU su takođe stizale i najave da će se raditi na izgradnji kampova za migrante u zemljama Zapadnog Balkana koje nisu članice Unije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić negirala je da je bilo priče i da se priča o centrima za migrante u Srbiji, kao i o dolasku Fronteksa da čuva granice EU, te poručila da su sve to glasine i tračevi.

"Molim vas da ne širimo glasine, da će u Srbiji da budu neki centri za migrante, pa će onda Fronteks. Ne. Ne govori se i nikada se nije govorio o tome. Nemojte da se igramo sa takvim stvarima,” rekla je Brnabić i dodala da je saradnja sa Fronteksom najbolja praksa saradnje Srbije sa EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je naveo da EU i Srbija zajedno rade na rešavanju pitanja velikog priliva migranata, da je EU pružila u tom smislu podršku Srbiji i da Fronteks već sarađuje sa srpskim vlastima.

Da bi se potpuno definisao nivo saradnje, potreban je statusni sporazum, rekao je Fabrici i dodao da evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos dolazi narednih dana u Srbiju, kao i da je u planu da taj statusni sporazum, o kojem se, kaže, već neko vreme pregovara, bude i potpisan.

"Ovakav sporazum već je potpisan sa drugim zemlja u regionu i biće instrument preko kojeg će EU, kroz svoje agencije, sarađivati sa Srbijom po pitanju migracija,” rekao je Fabrici.

Na pitanje šta sporazum podrazumeva, Fabrici je odgovorio da se predviđa da zvaničnici Fronteksa rade sa kolegama iz Srbije direktno, da će postojati zajedničke aktivnosti, ali da će komesar koji će doći u posetu Srbiji moći detaljnije o tome da govori.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da postoji neka vrsta operativne saradnje Srbije i Fronteksa, što je i deo obaveze iz poglavlja 24.

"Što se tiče dokumenta, MUP već neko vreme razgovara i pregovara o sadržini sporazuma i videćemo na koji način će se to finalizovati. Ali, to je stvar koja u operativnom i praktičnom smislu već postoji, pitanje je preciziranja samog statusa,” rekla je Joksimović.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov izjavio je da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ovakva vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim i potpiše.

"Ukoliko bi ovakav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao ići na ratifikaciju u Narodnu skupštinu Republike Srbije, jer ne može stupiti na snagu dok ne bude ratifikovan”, naveo je Lazarov u izjavi, saopštio je MUP.

On je naznačio i da ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom.

Premijeri Češke, Slovačke i Mađarske najviše se protive novom planu Evropske komisije za jačanje Fronteksa, kojim bi, prema rečima komesara Avramopulosa, za nekoliko godina unapređena pogranična policija EU brojila 10.000 stalnog osoblja.

Ove godine je do sada pristiglo oko 70. 000 ljudi u države članice EU, što je dovelo do jačanja populističkih, nacionalističkih i antimigrantskih partija širom Evrope.

Lideri EU razgovaraće o migraciji ponovo, na dvodnevnom samitu EU u Salcburgu koji počinje u sredu, 19. septembra.

XS
SM
MD
LG