Linkovi

Brnabić: Manjak radne snage ključni problem privrede


Arhiva - Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije
Arhiva - Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Nedostatak radne snage ključni je problem domaće privrede, a Vlada radi na tome da firme lakše dođu do radnika koji su im potrebni, izjavila je u četvrtak premijerka Srbije Ana Brnabić.

Posle sastanka sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije, ona je rekla da je nelogično da Srbija i dalje ima relativno visoku stopu nezaposlenosti od oko 11 odsto, iako je ona upola manja nego 2012. godine, a da privredi nedostaju radnici.

"Problem nedostatka kadrova imaju i države gde je stopa nezaposlenosti četiri odsto, ali mi treba da vidimo kako da privredi pomognemo da lakše dođe do radnika medju onima koji su nezaposleni. To može da bude i preko neformalnog obrazovanja, trening centara i prekvalifikacije", rekla je premijerka, prenose mediji.

Ocenila je da je Važno da se privreda pripremi kako bi se spečilo da ono što se deševa na evropskom i globalnom tržištu, kao i trgovinski ratovi, ne utiču preterano na pad domaće prerađivačke industrije.

Rela je da je sistem izdavanja radnih dozvola liberalizovan i da je olakšano zapošljavanje stranaca u Srbiji, što može da pomogne većem prilivu kadrova, odnosno vraćanju ljudi koji su otišli u inostranstvo.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su privrednici dobili uveravanja od premijerke da Vlada radi na rešenjima koja će pomoći privredi da posluje u boljim uslovima i da lakše dolazi do kvalifikovanih radnika.

"Moramo da zajednički radimo da prevaziđemo probleme koje možemo imati zbog dešavanja na svetskim tržištima", kazao je on.

XS
SM
MD
LG