Linkovi

Uticaj kraljevskih porodica u svetu


Britanski princ Vilijam i Kejt Midlton

U jeku priprema za venčanje britanskog princa Vilijama i Kejt Midlton, u aprilu iduće godine, mediji sve češće pišu o ulozi monarhije u svetu danas.

Saopštenje o venčanju britanskog princa Vilijama sa njegovom dugogodišnjom devojkom Kejt Midlton podstakao je pravu poplavu napisa o britanskoj kraljevskoj porodici. Pojavile su se nove popularne šolje za kafu sa kraljevskim oznakama, a mnogi žele da znaju kako će izgledati venčanica nove neveste. Njihovo venčanje idućeg proleća verovatno će privući oko milion turista u Britaniju.

Pompa i parada britanske kraljevske dinastije, na čelu sa kraljicom Elizabetom drugom, ogromna je turistička atrakcija koja donosi oko 800 miliona dolara godišnjeg prihoda Britaniji.

"To je stvarno jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi dolaze u Britaniju. Reč je o istoriji i tradiciji sa modernim primesama“, kaže Patriša Jejts, zaposlena u jednoj londonskoj turističkoj agenciji.

Međutim, kritičari britanske monarhije kažu da bi turisti dolazili da vide Bakingemsku palatu, u kojoj živi kraljica kada je u Londonu, Vindzorski dvorac i druge kraljevske atrakcije nezavisno od toga da li postoji kraljevska porodica ili ne. Oni bi želeli da britanski parlament ukine monarhiju, jer im se ne sviđa što je vlada formalno podređena kraljici, koja ima uglavnom ceremonijalnu ulogu. Ona se jednom nedeljno sastaje sa premijerom, ali se ne meša u politiku.

"Monarhija je intergralni deo našeg ustava i našeg političkog života. Kraljica je šef države, što je sa našeg stanovišta potpuno pogrešno“, smatra Grejem Smit, član antimonarhijske grupe Republika.

Postoje i pozivi da se jedna generacija naslednika preskoči, odnosno da princ Čarls ustupi presto svom popularnijem sinu, ali nema izgleda da bi se to moglo dogoditi.

Osim Britanije kraljica Elizabeta je nominalno šef države u još 15 zemalja u sastavu Britanskog komonvelta.

Ali britanska monarhija nije jedina kraljevska kuća u svetu. Saudijski kralj Abdula pripada malom broju kraljevskih porodica koje zaista vladaju. Još uvek postoji i kralju Zulua, mada je njegova kraljevina sada u sastavu Južnoafričke Republike.

Kraljevske porodice širom sveta igraju različite uloge. Evo, šta o tome kaže poznavalac monarhija, Ričard Ficvilijams.

"U Evropi su većinom ustavne monarhije, koje poseduju veoma malo izvršne vlasti. Na Bliskom Istoku su većinom autokratske, na Dalekom Istoku su mešavina monarhije i demokratije, a postoje i monarhije kao što su u Japanu i Tajlandu, u kojima se kralj smatra božanskim bićem.

Kralj Tajlanda, Bumibol Aduliadež vlada najduže od svih ostalih monarha u svetu - na prestolu je još od 1946. Proslavi 60-godišnjice njegove vladavine prisutvovali su članove kraljevskih porodica širom sveta. Njemu se pripisuje uspešna tranzicija Tajlanda ka demokratiji, i smatra se simbolom stabilnosti u zemlji koju često potresaju političke krize. Tajlanđani, koji samo njega znaju kao svog kralja, sada su zabrinuti ko će ga naslediti jer je u poznim godinama i oronulog zdravlja.

XS
SM
MD
LG