Linkovi

Preminuo režiser Ken Rasel


Filmski reditelj Ken Rasel sa britanskom manekenkom Tvigi
Filmski reditelj Ken Rasel sa britanskom manekenkom Tvigi

Britanski filmski režiser Ken Rasel, poznat po svojim provokativnim filmovima, umro je u 85. godini života. Raselov sin je saopštio da je on juče preminuo mirno, u snu, posle serije moždanih udara.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova snimljen po romanu Di Ejč Lorensa, „Zaljubljene žene“, sadrži i scenu rvanja dva naga glumca. Film je Raselu doneo nominaciju za najbolju režiju, dok je Glenda Džekson dobila „Oskara“ za najbolje odigranu žensku ulogu u tom filmu.

Rasel je počeo karijeru kao fotograf, posle čega je prešao u BBC u redakciju umetničkog programa. Odatle je započeo karijeru filmskog reditelja i 1970-ih bio zapažen po seriji filmova koji su često kritikovani zbog prenaglašenog seksa i nasilja. U njegovim filmovima je često bila primetna i njegova strast prema muzici, na primer u filmovima „Ljubitelji muzike“ iz 1970. i „Listomanija“ iz 1975.

Čak je režirao i muzički video spot „Nikita“ za Eltona Džona. Njegovi radovi su kasnije postali previše eklektični, tako da je teško dolazio do novca za snimanje. Rasel se rodio u engleskoj luci Sautempton 1927. Nadživeli su ga četvrta supruga, Eliza i osmoro dece iz pretohnih brakova.

XS
SM
MD
LG