Linkovi

Britanski zvaničnik Mur pozvao kosovske vlasti da ukinu takse


Direktor za politička pitanja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova Ričard Mur razgovara sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.
Direktor za politička pitanja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova Ričard Mur razgovara sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

Direktor za politička pitanja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova Ričard Mur sastao se u Prištini sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, kao i sa članovima prištinskog tima za dijalog sa Beogradom. Kosovski zvaničnici preneli su Muru da je Kosovo zainteresovano za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom u okviru postojećih granica, a britanski zvaničnik je od njih zatražio suspenziju takse na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj naveo je u pisanoj izjavi nakon sastanka sa direktorom za politička pitanja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova Ričardom Murom da je Kosovo spremno da postigne pravno obavezujući sporazum sa Srbijom, koji kako je kazao, vodi do međusobnog priznavanja u okviru postojećih granica.

"Glasanje zakona i platforme za dijalog u Skupštini Kosova je još jedan važan korak koji jasno pokazuje jedinstvo naših institucija u odnosu na dijalog", naveo je Haradinaj.

Haradinaj je kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova obavestio Mura o dostignućima Kosova, prioritetima Vlade za ekonomski razvoj, jačanju vladavine prava, programu integracije Kosova i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ričard Mur koji koji se nije oglašavao o današnjim susretima u Prištini, razgovarao je i sa predstavnicima prištinske delegacije za dijalog sa Beogradom Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem.

"Razgovarali o našoj pripremi za dijalog. Objasnili smo mu sadržaj platforme i takođe smo ga upoznali sa nekim temama koje u prošlosti nisu bile dovoljno razmatrane za sporazum sa Srbijom. Dobili smo punu podršku od predstavnika britanske vlade. Velika Britanija podstiče i podržava napore za dijalog i učešće Kosova u razgovorima kako bi se postigao sporazum", rekao je Ljimaj.

Ljimaj je kazao i da je Mur zatražio ukidanje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Svako ko dolazi, u suštini, traži na diplomatski način da se uklone barijere i nastavi dijalog, da se suspenduje taksa. Pokušavamo da im objasnimo da uslovljavanja nisu dobra u dijalogu. Stav svih prijatelja je da se pronađe put da se da mogućnost dijalogu, i to nam stalno govore i u Prištini i u Briselu", kazao je Fatmir Ljimaj.

Drugi koopredsedavajući prištinskog tima za dijalog sa Beogradom Špend Ahmeti rekao je da je britanski zvaničnik Ričard Mur bio jasan u očekivanju da Kosovo tokom dijaloga bude priznato od strane Beograda.

XS
SM
MD
LG