Linkovi

Britanski parlamentarci traže jače finansijske mere protiv Kremlja


Ruski milijarder Roman Abramovič (arhivski snimak)
Ruski milijarder Roman Abramovič (arhivski snimak)

Njegov fudbalski tim pobedio je na engleskom FA Kupu u nedelju ali vlasnik Čelsija, Roman Abramovič, ruski oligarh povezan sa Kremljem, sada ima problem da mu se obnovi britanska viza dok vlasti još razmatraju njegovu prijavu.

Dauning Strit nije želeo da komentariše detalje Abramovičevog slučaja ali je portparol premijerke Tereze Mej rekao novinarima da se sada sprovode dodatne provere biografije ruskih biznismena koji se prijavljuju za investitorske vize.

Abramovičeva viza je istekla prošlog meseca. Biznismen čije se bogatstvo procenjuje na 13 milijardi dolara, prema istraživačima koji sastavljaju "listu najbogatijih" magazina Sandej Tajms, sada se prvi put našao na listi ruskih zvaničnika i oligarha bliskih Kremlju koji bi mogli da budu obuhvaćeni britanskim sankcijama. Procedura izdavanja viza je pooštrena posle trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Solzberiju.

Istovremeno, Donji dom britanskog parlamenta objavio je izveštaj o ruskoj korupciji u Britaniji, u kojem se iznosi kritika da vlada svesno ignoriše ulogu finansijskog centra Londona u pranju novca zarađenog korupcijom kao i u finansiranju ruskih državnih kompanija.

U izveštaju se upozorava da je britanska nacionalni bezbednost ugrožena time što se dozvoljava “kleptokratama i kršiocima ljudskih prava da koriste grad London za pranje novca zarađenog nelegalnim radnjama da bi izbegli sankcije.”

Izveštaj, nazvan “Moskovsko zlato: ruska korupcija u Britaniji”, navodi se da vlada nije delima propratila “oštru retoriku” Tereze Mej posle Skripalovog trovanja. “Uprkos snažnoj retorici, predsednik Putin i njegovi saradnici su mogli da nastave uobičajeno poslovanje, skrivajući i perući u Londonu svoj novac stečen korupcijom”, navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG