Linkovi

Britanski konzervativci izgubili parlamentarnu većinu, sudbina Tereze Mej neizvesna


DŽeremi Korbin, lider opozicione Laburističke partije, u stranačkim prostorijama u Londonu, 9. juna 2017.
DŽeremi Korbin, lider opozicione Laburističke partije, u stranačkim prostorijama u Londonu, 9. juna 2017.

Britanija je stupila u političku neizvesnost nakon što je Laburistička partija, glavna opoziciona snaga u zemlji, postigla izvanredan izborni povratak, uskrativši Terezi Mej i vladajućim konzervativcima apsolutnu većinu u Donjem domu Parlamenta, ponajpre zahvaljujući glasovima mladih.

U onome što se čini kao najneobičnijim izborima u modernoj britanskoj istoriji, kockarski potez premijerke Mej, kojim je želela da da poveća svoju parlamentarnu većinu, rezultirao je nedoumicama da li će uopšte biti u poziciji da sačuva i vodi manjinsku vladu u koaliciji sa unionističkim partijama Severne Irske.

Britanska premijerka Tereza Mej čeka rezultate glasanja 9. juna 2017.
Britanska premijerka Tereza Mej čeka rezultate glasanja 9. juna 2017.

Sa glasovima koji još treba da se izbroje, konzervativci bi mogli da budu u poziciji da obezbede većinu sa jednim mesto u Donjem domu koji ima 650 mesta, ukoliko ih unionisti podrže. Ali, laburisti i lideri trećih partija pozivaju Mej da se povuče.

Čini se, pak, da je ona spremna da pokuša da ostane u sedlu.

Pozivi Terezi Mej da se povuče

"U ovom trenutku, ova zemlja više nego inače treba period stabilnosti i, ako bude kako indicije pokazuju i ako je ovo tačno, da je Konzervativna partija osvojila najviše mesta u parlametnu i verovatno najviše glasova, onda će biti naša dužnost da obezbedimo da imamo period stabilnosti i to je upravo ono što ćemo da uradimo", rekla je ona u svojoj izbornoj jedinici u jugoistočnoj Engleskoj.

Ukoliko se Mej povuče, put bi mogao da bude otvoren za laburiste da pokušaju da svoju formiraju koalicionu vladu. Ali, nije jasno da li bi laburisti bili u stanju da to urade. Mej je požurila da obezbedi zaleđinu kod severnoirskih unionista, rekli su zvaničnici konzervativaca za Glas Amerike.

Lider laburista DŽeremi Korbin, koji je bio sve samo ne otpisan na počeku kampanje pre 50 dana, pozvao je premijerku da podnese ostavku, rekavši da bi ona "trebalo da ide i da otvori put za vladu koja bi zaista predstavljala ovu zemlju".

Bivšeg konzervativnog ministara finansija, DŽordža Osborna, Mej je otpustila iz kabineta, a sada, kao urednik lista "Ivnig standard", rekao je za ITV: "Jasno, ukoliko ostvari gori rezultat nego pre dve godine i ako bude gotovo bez mogućnosti da formira vladu, onda sumnjam da zaslužuje da služi dugoročno kao liderka Konzervativne partije".

Bišva konzervativna ministarka Ana Soubri rekla je da bi ona trebalo da "razmotriti svoju poziciju" i preuzme odgovornost za "užasanu" kampanju i "drastično pogošran" manifest nakon što je odlučila da raspiše brzinske post-Bregzit izbre u nadi da će pojačati svoju većinu.

XS
SM
MD
LG