Linkovi

Britanski ambasador u SAD podneo ostavku posle sukoba sa Trampom


Britanski ambasador u SAD Kim Derok
Britanski ambasador u SAD Kim Derok

Britanski ambasador u SAD Kim Derok objavio je da podnosi ostavku uz obrazloženje da je "nemoguće" da nastavi svoj posao pošto su u javnost procurele diplomatske beleške u kojima kritikuje predsednika Donalda Trampa.

"Bez obzira na to što moj mandat traje do kraja ove godine, verujem da je u trenutnim okolnostima odgovoran potez da se postavi novi ambasador", naveo je Derok u saopštenju.

Derok je bio ambasador u Vašingtonu od 2016, a našao se u centru pažnje pošto je britanski tabloid "Dejli mejl" objavio njegove diplomatske beleške u kojima Trampa naziva "nesposobnim, nesigurnim i nekompetentnim", a njegovu administraciju "disfunkcionialnom".

Derokove beleške su bile upućene britanskim ministrima, a tamošnji zvaničnici su najavili da će sprovesti istragu o tome ko ih je dostavio tabloidu.

Na navode Kima Deroka reagovao je i predsednik Donald Tramp koji je britanskog ambasadora nazvao "veoma glupim" i "otkačenim" i kazao da ne želi da "ima išta s njim".

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je ostavku Kima Deroka u govoru pred parlamentom.

"Jutros sam razgovarala sa gospodinom Kimom Darokom i rekla sam mu da mi je veoma žao što oseća potrebu da ode sa pozicije ambasadora u Vašingtonu. Ceo kabinet je podržao ambasadora Deroka koji je ceo život posvetio službi za Veliku Britaniju i veoma smo mu zahvalni na tome. Dobra vlada zavisi od službenika koji su u stanju da joj daju kompletan i iskreni savet. Nadam se da će svi vladini službenici to moći da urade i nadam se da će ovaj dom uvažiti značaj odbrane naših princima i vrednosti, posebno kada su pod pritiskom".

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant odgovorio je na Tviteru da Trampovi komentari pokazuju nepoštovanje prema Britaniji i premijerki Mej.

XS
SM
MD
LG