Linkovi

Tramp o slučaju otrovanog špijuna: Rusija "moguće" odgovorna


Predsednik Tramp konstatovao je da Britanija ima dokaze da Rusija stoji iza trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u Engleskoj, ali nije direktno okrivio Moskvu "dok ne budu poznate sve činjenice".

"Čini mi se da bi to mogla biti Rusija na osnovu svih dokaza koje poseduju", rekao je Tramp reporterima ispred Bele kuće.

Tramp je telefonom razgovarao sa britanskom premijerkom Terezom Mej o napadu u južnoj Engleskoj na Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju. Bela kuća je saopštila da se Tramp saglasio sa Mej da Rusija mora da pruži "nedvomislene odgovore" o tome kako je upotrebljeno oružje, nervni gas iz sovjetske ere, završilo u Britaniji. Takođe su se složili da je neophodno da odgovorni za napad "snose posledice".

Britanija je dala Rusiji rok do kraja dana da objasni kako je nervni agens razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu upotrebljen da bi se otrovao Skripal, bivši dvostruki agent koji je odavao ruske tajne britanskim obaveštajcima. Ukoliko se Rusija ne povinuje tom zahtevu, kazala je Mej, Britanija će preduzeti uzvratne mere.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova

Britanski ambasador u Moskvi pozvan na razgovor

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo britanskog ambasadora na sastanak sa ruskim vlastima zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u Britaniji. Dodatne informacije nisu saopštene.

Ambasador je pozvan na razgovor dan pošto je britanski premijer izjavio da je "veoma verovatno" da Rusija stoji iza napada na bivšeg špijuna i njegovu ćerku, koji su u bolnici i bore se za život pošto su, po svemu sudeći, bili izloženi nervnom agensu pre nedelju dana u gradu Salizberiju u južnoj Engleskoj.

Specijalni timovi za bio-hemijsko oružje rade danonoćno na lokaciji gde je 4. marta napadnut bivši špijun Sergej Skripal i njegova ćerka Julija.

Britanska premijerka Tereza Mej prenela je članovima parlamenta u ponedeljak da je identifikovana supstanca korišćena u napadu i da pripada grupi nervnih gasova koje koristi vojska, poznat pod nazviom "novičok."

“Rusija je prethodno proizvela taj nervni agens i, i dalje, ima kapacitete za njegovu proizvodnju. Zbog ruske istorije vršenja atentata pod pokroviteljstvom države i naše procene da Rusija neke prebegle agente doživljava kao legitimne mete atentata, naša vlada je zaključila da je veoma verovatno da je Rusija odgovorna za napad na Sergeja i Juliju Skripal", navela je Mej.

Ili je to bio direktan čin ruske države protiv naše zemlje ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad potencijalno katastrofalno opasnim nervnim agensom i dozvolila da se neko drugi dokopa tog gasa", dodala je.

Britanska premijerka je zahtevala da Moskva do kraja današnjeg dana pruži kompletne informacije o programu nervnog agensa Novičok Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

“Ukoliko ne bude kredibilnog odgovora, zaključićemo da se ta akcija svodi na nezakonitu upotrebu sile ruske države protiv Ujedinjenog kraljevstva", izjavila je Mej.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u utorak da se Moskva ne može kriviti za napad i da će sarađivati sa britanskom istragom samo ukoliko dobije uzorke nervnog agensa za koji se veruje da je korišćen. Međutim, Lavrov je naveo da su zahtevi da se Rusiji dostave ti uzorci odbačeni.

Američki ambasador u Britaniji Vudi Džonson izjavio je u utorak da je državni sekretar Reks Tilerson nazvao svog britanskog kolegu Borisa Džonsona u vezi sa napadom nervnim agensom. "Imamo puno poverenje u britansku istragu i procenu da je Rusija verovatno odgovorna. Solidarni smo sa Britanijom i tesno ćemo koordinisati naše reakcije", napisao je američki ambasador na Tviteru.

U Britaniji rastu očekivanja od premijerke Mej da pruži strogi odgovor Moskvi, kaže analitičar Ian Bond, direktor za spoljnopolitička pitanja u Centru za evropsku reformu.

“Mislim da će ona biti pod velikim pritiskom da pokaže da Britanija veoma ozbiljno shvata ovaj atentat, delimično zbog toga što, dok je bila sekretarka za unutrašnje poslove a i pre toga britanska reakcija na ubistvo prebeglog ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu viđena kao prilično slaba."

Neposredni odgovor Britanije verovatno će biti proterivanje nekih članova osoblja ruske ambasade, pre svega identifikovanih obaveštajaca u ruskoj ambasadi.

Druge opcije koje se razmatraju su bojkot svetkskog prvenstva u fudbalu u Rusiji ove godine i zabrana rada državnih medija Kremlja kao što je Raša Tudej.

XS
SM
MD
LG