Linkovi

Britanska policija otvorila istragu ubistva ruskog biznismena


Policija ispred kuće Nikolaja Gluškova
Policija ispred kuće Nikolaja Gluškova

Britanska policija saopštila je u petak da je pokrenula istragu ubistva bivšeg poslovnog partnera preminulog ruskog oligarha Borisa Berezovskog, Nikolaja Gluškova.

"Istraga ubistva pokrenuta je posle rezultata obdukcije 68-godišnjeg ruskog biznismena Nikolaja Gluškova", saopštila je policija u Londonu, navodeći da je uzrok smrti davljenje.

U saopštenju policije takođe se ističe da za sada nema nagoveštaja da je smrt Gluškova povezana sa pokušajem ubstva ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke ili da je korišten otrov.

Ruski istražni komitet prethodno je saopštio da je otvorio krivičnu istragu pokušaja ubistva Julije Skripal i, kako je navedeno, ubistva Gluškova. Takođe je dodao da je spreman da sarađuje sa britanskim vlastima u oba slučaja.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson rekao je u petak da je veoma verovatno da je sam ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da se upotrebi nervni gas da se ukloni Sergej Skripal.

Rusija je odbacila optužbe da je umešana u taj slučaj, i optužila Britaniju da podstiče rusofobiju.

"Kum Kremlja"

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Ember Rad je ranije ove nedelje naložila policiji i obaveštajnim službama da razmotre 14 smrtnih slučajeva prethodnih godina, koje policija prvobitno nije tretirala kao sumnjive, ali je bilo optužbi u medijima da je umešana Rusija.

Gluškov je radio za rusku kompaniju Aeroflot i u automobilskoj kompaniji Berezovskog, LogoVAZ.

Berezovski je pronađen mrtav u martu 2013. godine, sa šalom oko vrata, u toaletu luksuzne kuće zapadno od Londona.

Šezdesetsedmogodišnji oligarh bio je jedna od najmoćnijih ličnosti posle pada Sovetskog saveza, a bio je poznat kao i "kum Kremlja" pre nego što je pobegao u London posle sukoba sa Putinom 2000.

Britanija je tri godine kasnije dala politički azil Berezovskom, navodeći da bi mu život bio ugrožen ako bi se vratio u Rusiju.

Njegova porodica je sumnjala da su ga ubili neprijatelji iz Rusije, ali su policija i forenzičari zaključili da je izvršio samoubistvo.

XS
SM
MD
LG