Linkovi

Britanija u potrazi za novim trgovinskim partnerima


Velika Britanija je nagovestila da će se zalagati za čvrst raskid sa Evropskom unijom, koji će verovatno obuhvatiti napuštanje jeidnstvenog tržišta, najvećeg svetskog bloka za slobodnu trgovinu. Razgovori o izlasku iz Unije počeće kasnije tokom godine. Britanija sada traži nove trgovinske partnere širom sveta, ali vladi će biti teško da uskladi zahtev birača za smanjenom imigracijom sa potrebom za novim trgovinskim sporazumima.

Vlada ima viziju Britanije koja je više globalno orijentisana i slobodno trguje sa ekonomijama u usponu, kao što su Indija i Kina. Šef britanske diplomatije Boris Džonson posetio je nekoliko indijskih gradova prošle nedelje, željan da izgradi mostove pre nego što Britanija izađe iz EU.

“Možda napuštamo EU, možda ponovo preuzimamo kontrolu nad svojim granicama. Ali prijatelji u Indiji, to ne znači da želimo da se izolujemo od sveta”.

Međutim, kritičari kažu da Britanija radi upravo to, čak i dok istovremeno poziva Indiju da otvori pregovore o trgovini. Obrazovanje je glavni britanski proizvod. Međutim, broj indijskih studenata u Britaniji brzo opada, i prepolovio se za samo pet godina. Indija za to krivi sve rigorozniji britanski vizni režim.

“To nije saobraćaj u jednom smeru, da Britanija može da prodaje na međunarodnom nivou, a ništa ne unosi u zemlju. Mora da postoji otvorena politika u smislu dozvoljavanja imigracije”, smatra Pratik Datani iz Federacije indijskih privrednih i industrijskih komora.

Ta ideja će teško moći da prođe kod Britanaca, koji su glasali za izlazak iz EU u nadi da će to smanjiti priliv imigranata. Britanija se nada fleksibilnosti. Na Svetskom ekonomskom forumu prošle nedelje u Davosu, indijski ministri izrazili su spremnost za dijalog o tom dogovoru.

"Svakako bismo voleli da sarađujemo i razgovaramo o sporazumu o slobodnoj trgovini”, navela je indijska ministarka pravde Nirmala Sitaraman.

Međutim, nikakvi formalni razgovori ne mogu da se održe pre nego što Britanija i formalno napusti EU. Čak i tada, biće potrebne godine da se dođe do sporazuma, ističe Datani.

“Indija i EU pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini već sedam ili osam godina. A razlozi za tako duge pregovore često su bili zahtevi koji su poticali upravo iz Britanije”, naglasio je Datani.

Britanija najavljuje da će se okrenuti zemljama Komonvelta kako bi sklapala nove trgovinske sporazume kada napusti EU. Šefovi vlada članica Komonvelta sastaju se kasnije ove godine u Londonu.

“To je zaista prilika za britansku vladu da ostatku Komonvelta, od kojih je Indija veliki deo, pokaže da je Britanija otvorena za biznis”, ocjenjuje Datani.

Uprkos velikim ambicijama, analitičari kažu da će Britaniji biti teško da brzo sklopi trgovinske sporazume pošto napusti EU. To je izazvalo zabrinutost u Londonu da bi biznisi mogli da se nađu na takozvanoj “ivici provalije”- dan pošto Britanija izađe iz bloka.

XS
SM
MD
LG