Linkovi

Nova britanska politika protiv Islamske države


Britanski premijer Dejvid Kameron objavio je nove mere u cilju suzbijanja islamističke propagande.
Britanski premijer Dejvid Kameron objavio je nove mere u cilju suzbijanja islamističke propagande.

Premijer Dejvid Kameron objavio je nove britanske mere čiji je cilj – suzbijanje propagande Islamske države i sprečavanje britanskih državljana da se pridružuju toj grupi.

Posle nedavnog napada u Tunisu, inspirisanog Islamskom državom, u kojem je stradalo 38 osoba, od kojih 30 Britanaca, Britanija razmatra na koji način da odgovori na aktivnosti te terorističke grupe takođe poznate pod nazivom Daeš. Premijer Dejvid Kameron objavio je nove britanske mere čiji je cilj – suzbijanje islamističke propagande i sprečavanje britanskih državljana da se pridružuju toj grupi.

Na jednom od novijih video snimaka takozvane “Islamske države” po svemu sudeći se vidi pogubljenje vojnika sirijske vlade. To je vrsta propagande, koja se mora suzbiti, poručuje britanski premijer Dejvid Kameron.

"Uvešćemo nova, uska ovlašćenja koja će nam omogućiti da se suprotstavimo liderima i pomagačima ove sekte i sprečimo ih u širenju mržnje”.

Kritičari kažu da se na Kameronovoj meti našla cela muslimanska zajednica.

Izašao je sa snažnom porukom – ‘oni protiv nas’, pokušava da nas podeli i razdvoji. Ne želi debatu, želi da ućutka svako neslaganje”, kaže Siri Bulivant, portparol lobističke grupe "Kejdž."

Međutim, grupe koje rade na zaustavljanju ekstremizma uglavnom su pozdravile novu politiku. Ipak, analitičari se pitaju da li će nove mere rešavati primarno pitanje koje pokreće regrutovanje novih članova Islamske države.

“Jedna stvar koja nedostaje čitavom ovom pristupu radikalizaciji i ekstremizmu jeste svest o tome da ljude, više od ičega, radikalizuje ideja o uspehu”, smatra Afzal Ašraf, stručnjak Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Kada je Islamska država prošle godine zauzela velike delove iračke teritorije, ta ideja je dobila hranu, ističe Ašraf i dodaje da napredak te grupe mora da se zaustavi.

“Primarni način da se to učini je da se suočimo s njima na boljnom polju”.

Dok britanska vlada počinje da razmatra mere protiv Islamske države u Siriji, isključila je slanje kopnenih trupa.

“Takođe nam je jasno da nijedna akcija koju preduzmemo ne sme da ide na ruku režimu predsednika Asada”, izjavio je britanski sekretar za odbranu, Majkl Felon.

Zapad ne sme da se plaši postavljanja prioriteta, smatra Ašraf.

“Pitanje Asadovog režima mora imati manji prioritet od Daeša. Dok se to ne uvidi, bojim se da nas čeka još mnogo decenija širenja ovog sukoba”.

SAD predvode koaliciju u vazdušnim udarima na ekstremiste Islamske države. Dejvid Kameron želi da se britanski doprinos misiji poveća, kako bi se odnosila ne samo na Irak nego i ciljeve u Siriji, ali za to traži pristanak parlamenta, što bi moglo da potraje mesecima.

XS
SM
MD
LG