Linkovi

Britanskoj porodici zabranjen ulazak u SAD


Jedna britanska poslanica uputila je pismo Dejvidu Kameronu u kojem je od njega zatražila da od SAD zahteva objašnjenje odluke da se muslimanskoj porodici iz Britanije zabrani putovanje u Kaliforniju

Iz kabineta britanskog premijera je saopšteno da će premijer da razmotri tvrdnju poslanice Stele Krisi da su američki zvaničnici sprečili porodicu da otputuje na planirani odmor u Diznilend.

Krisi, članica britanskog parlamenta koja zastupa severoistočni London, navela je u pismu Kameronu da je 11-očlanoj porodici – ocu, njegovo devetoro dece i bratu – 15. decembra saopšteno na aerodromu Getvik da ne mogu da se ukrcaju u avion za Sjedinjene Države.

Poslanica je britanskim novinama rekla da je zabrinuta da se sve većem broju britanskih muslimanskih porodica, iz nepoznatog razloga, zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države.

Portparol američke Agencije za carinu i zaštitu granice rekao je za Glas Amerike da religija, vjera ili duhovna uverenja međunarodnih putnika nisu faktori na osnovu kojih se odlučuje o njihovom prijemu u zemlju.

Mahmud Tarik Mahmud, koji je sa bratom i njegovom decom, planirao da poseti porodicu u južnoj Kaliforniji rekao je listu Gardijan da veruje da njegovoj porodici nije dozvoljen ulazak u Sjedinjene Države zato što su muslimani. “To je zbog napada na Ameriku, misle da su svi muslimani pretnja”, naveo je Mahmud.

Poslanica Stela Krisi saopštila je da je u kontaktu sa najmanje još jednim biračem kojem, takođe iz nepoznatog razloga, nije dozvoljen ulazak u SAD. Takođe je istakla da nije mogla da dobije odgovor u američkoj ambasadi u Londonu.

Mahmud je rekao novinarima da im je zvaničnik američke vlade prišao na aerodromu Getvik i rekao da ne mogu da se ukrcaju u avion Norvidžan erlajnsa, te da im je saopšteno da im neće biti vraćeno oko 13 hiljada dolara, koliko su platili za avinske karte. Takođe su bili primorani da vrate stvari koje su kupili u fri-šopu. On je istakao da strahuje da im u budućnosti neće biti dozvoljeno da posete porodicu u Kaliforniji.

Porodica je prethodno dobila dozvolu da poseti Sjedinjene Države, u okviru programa koji omogućava putovanje do tri meseca bez vize. Američka ambasada nije odgovorila na zahteve za komentar ovog slučaja.

XS
SM
MD
LG