Linkovi

Britanija: Ruska vojska iza sajber napada


Državni sekretar za izlazak iz Evropske unije Dominik Rab, levo, i državni sekretar za spoljne poslove i komonvelt,Džeremi Hant, u Birmingenu, na konferenciji Konzvervativne partije, Engleska, 3. okotbra 2018.

Briatnski zvaničnici tvrde da je ruska vojna obaveštajna služba GRU iza najnovijeg talasa globalnih napada u sajber prostoru.

Ministar inostranih poslova Džeremi Hant rekao je da je GRU odgovorna za "neselektivne i nemarne" napade protiv političkih institucija, biznisa, medija i sportova.

Bitanski Nacionalni centar za sajber bezbednost zaključio je da su hakeri, koji stoje iza brojnih napada, identifikovani kao osoblje GRU-a. Agencija tvrdi da su četiri nova napada povezana sa GRU-om, kao i prethodni sajber napadi.

Navodi se da su napadi na Svetsku antidoping agenciju, ukrajinski transportni sistem i na predsedničku trku 2016. godine u SAD, vrlo verovatno delo GRU-a.

Britanski zvaničnici ranije su krivili GRU za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju, u martu u engleskom gradu Solsberiju.

Rusija negira bilo kakvu umešanost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG