Linkovi

Putin: Rat sa Ukrajinom nije verovatan


Ukrajinske snage
Ukrajinske snage

Ruski predsednik rekao je da se nada da se takav "apokaliptičan scenario" nikada neće dogoditi,dok je britanski premijer optužio Moskvu da je omogućila separatistima da prekrše primirje u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da rat sa Ukrajinom nije verovatan. Putin je u intervjuu za TV kanal Rosija 1, naglasio da se nada da se takav apokaliptičan scenario nikada neće dogoditi.

Takođe je dodao da ne smatra da je potreban još jedan sastanak sa liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine o rešavanju sukoba u istočnom delu temlje. Tvrdnje Kijeva da su članovi ruske administracije odgovorni za prošlogodišnje krvoprliće u ukrajinskoj prestonici su "glupost", rekao je ruski predsednik.

Nazivajući ono što Rusija radi u Ukrajini “ilegalnim akcijama”, britanski premijer Dejvid Kameron je u obraćanju parlamentu poručio da bi trebalo pojačati sankcije protiv Moskve, ukoliko proruski pobunjenici pokušaju da povećaju teritoriju koju drže pod kontrolom.

Kameron je takođe optužio Rusiju da je omogućila separatistima da krše ionako krhko primirje.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je saopštila da ne može da počne da povlači teško naoružanje sa prvih linija fronta na istoku u sklopu dogovora o prekidu vatre, zato što proruski pobunjenici i dalje izvode napade.

Obe strane su se juče složile da povuku svoje teško naoružanje, što je pozitivan signal za implementaciju mirovnog plana koji je do sada mnogo puta prekršen. Zvaničnici ukrajinske vojske tvrde su pobunjenici pristali da obave povlačenje u naredne dve nedelje.

XS
SM
MD
LG