Linkovi

Britanija napušta EU, Kameron podnosi ostavku


Slavlje posle referenduma u Britaniji
Slavlje posle referenduma u Britaniji

Sa razlikom od više od milion glasova, Britanija je odlučila da napusti Evropsku uniju, dok je premijer Dejvid Kameron, koji je predvodio borbu za ostanak u EU, najavio da će podneti ostavku. Neizvjesnost u pogledu budućnosti druge po veličine ekonomije u Evropskoj uniji dovela je do velikog pada na svjetskim tržištima, dok su u Londonu pristalice bregzita slavile.

"Za ostanak je glasalo 16 miliona 141 hiljada 241. Za odlazak 17 miliona 410 hiljada 742. To znači da je Britanija glasala za napuštanje Evropske unije”. To su bili konačni rezultati referenduma u Britaniji. Ispred Dauning strita broj 10, slavlje…

“Donijeli smo pogrešnu odluku prije 40 godina, ali smo je sada ispravili. Ponovo smo utabali put za Evropu i nadam se da će svi ostali da krenu sa nama”, kaže pristalica bregzita Tom Bejli.

“Sunce je izašlo nad nezavisnim Ujedinjenim Kraljevstvom. I samo pogledajte, čak se i vrijeme poboljšalo”, naveo je lideri kampanje za izlazak Britanije iz EU Najdžel Faradž.

Uslijedili su i pozivi britanskom premijeru da podnese ostavku. Ubrzo se oglasio i sam Dejvid Kameron.

“Britanski narod je donio veoma jasnu odluku da krene različitim putem i zbog toga su zemlji potrebni novi lideri da je povedu u tom pravcu.”

U Škotskoj, koja je glasala za ostanak u Evropskoj uniji, poruke da je drugi referendum o nezavisnosti veoma vjerovatan…

“Škotska nacionalna stranka je prošlog mjeseca izabrana na osnovu sledeljeg proglasa: Škotski parlament trebalo bi da ima pravo da održi još jedan referendum u slučaju značajnih i suštinskih promjena u okolnostima koje su prevladale 2014. godine, poput izlaska Škotske iz Evropske unije protiv njene volje. Škotska se sada suočava sa tim izgledima. Riječ je o značajnoj i suštinskoj promjeni okolnosti i zbog toga je očigledno da je opcija drugog referenduma na stolu”, saopštila je premijerka Škotske Nikola Strdžon.

Iznenađujuća odluka o napuštanju Evropske unije otvara novo poglavlje neizvjesnosti za Britaniju. Zemlja sada mora da uspostavlja nove trgovinske odnose sa kontinentalnom Evropom i da počne proces razdvajanja sa Evropskom unijom, čija je članica bila više od 40 godina.

Analitičari kažu da će za za to možda biti potrebne dvije godine ili više, čime se podvlače tvrdnje pristalica bregzita da Evropska unija prerasta u represivnu super državu.

“Evropska unije je zašla u sve sfere. Prvo je počela kao trgovinski sporazum. Zatim je prešla na zajednicu. Sada je unija i želi svoju valutu i svoje odbrambene snage. Samo je pitanje vremena prije nego što postane država”, smatra bivši britanski ministar inostranih poslova lord Dejvid Oven.

Vijest o izlasku Britanije dovela je do potresa na svjetskim tržištima, dok je vrijednost britanske funte pala na najniži nivo u poslednje tri decenije. Međutim, to nije uticalo na slavlje.

Budućnost je svijetla. Peta smo ekonomija po veličini. Samopouzdani smo. Sada možemo da utvrđujemo pravila koja odgovaraju našoj industriji i sada je vrijeme da kupimo Britaniju”, ističe pristalica bregzita Rori Blumfild.

Pristalice Bregzita smatraju da posle oluje dolaze dobri dani.

XS
SM
MD
LG