Linkovi

Džon Keri ide u London i Brisel


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Potresi izazvani neočekivanom odlukom Britanije da napusti Evropsku uniju nastavljaju se i danas, s obzirom na to da su unutrašnja politika zemlje i njeni odnosi sa svijetom zašli u duboku neizvjesnost.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se već nalazi u Evropi, boraviće u neplaniranoj posjeti Londonu i Briselu. Keri će se sastati britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom i drugim zvaničnicima, u okviru procesa održavanja veza sa glavnim saveznikom u novim okolnostima. Američki zvaničnik je danas u Italiji rekao da je razočaran rezultatom referenduma, ali da će Sjedinjene Države da održavaju bliske odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Predsjednik Barak Obama zatražio je od Britanije da ne napušta Evropu. Specijalne veze dvije zemlje – fraza koju je prvi put upotrijebio Vinston Čerčil – omogućavale su Sjedinjenim Državama da kroz Britaniju imaju veću zastupljenost u Evropi. Obamina administracija je sa zabrinutošću reagovala na ishod referenduma i njegove posljedice po odnose Vašingtona sa Londonom i Evropskom unijom.

Američki državni sekretar će u Londonu zateći haotičnu političku situaciju. Premijer Dejvid Kameron već je najavio da će podnijeti ostavku i nagovijestio da će o razdvajanju Britanije od Evropske unije pregovarati neko drugi.

Bregzit je takođe doveo do podjela u Laburističkoj stranci, čiji je lider Džeremi Korbin pod sve većiom pritiskom da podnese ostavku. Zvaničnici stranke ga optužuju da nije uspio da prikupi podršku za ostanak zemlje u EU. Uoči posjete Londonu, Keri će u Briselu da se sastane sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

U međuvremenu, Predsjednica Vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je da bi škotski parlament mogao da pokuša da blokira izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije.

U intervjuu za BBC ona je rekla da će zatražiti od škotskog parlamenta da ne da svoju "zakonodavnu saglasnost" za izlazak Britanije iz EU. Škoti su većinom glasali protiv bregzita na referendumu.

XS
SM
MD
LG