Linkovi

Britanija protiv intervencije u Libiji


Egipatski lovac sprema se za vazdušne udare na mete Islamske države u Libiji, 16. februara 2015.
Egipatski lovac sprema se za vazdušne udare na mete Islamske države u Libiji, 16. februara 2015.

Britanija je danas odbacila mogućnost slanja međunarodnih snaga u Libiju i ukidanja embarga na isporuke oružja toj zemlji i založila se za političko rešenje krize.

Stranu intervenciju zatražio je Egipat, koji je u ponedeljak izveo napade na položaje ekstremista u Libiji. Jordan je kasno sinoć Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavio nacrt rezolucije, kojom bi se ukinuo embargo na uvoz oružja za libijsku vladu, radilo na zaustavljanju snabdevanja ekstremista oružjem i izvršio pritisak da se međunarodno priznata vlada vrati u glavni grad Tripoli.

Savet je pre toga održao vanrednu sednicu o situaciji u Libiji, gde su paravojne formacije i postojanje dve paralelne vlade učinile da je zemlja u haosu još od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine. Sednicu je zatražio Egipat pošto su ekstremisti Islamske države objavili snimak na kome se vidi pogubljenje 21 pripadnika egipatske hrišćanske manjine, koji su kidnapovani u Libiji.

Ministar spoljnih poslova Libije Mohamed al-Dairi nazvao je situaciju u svojoj zemlji "katastrofalnom" i dodao da svet ima obavezu da održi mir i stabilnost. On je međutim naglasio da Libija ne traži vojnu intervenciju međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG