Linkovi

Britanija odlučila da protera ruske diplomate


Britanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej

Britanija je najavila niz mera protiv Rusije, među kojima i proterivanje 23 ruskih diplomata, nakon što je Moskva ignorisala zahteve Londona da objasni kako je smrtonosni nervni gas, iz sovjetskog doba, upotrebljen da bi se u engleskom gradu Salisburiju otrovali bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka Julija.

Britanska premijerka Tereza Mej je u obraćanju britanskom parlamentu najavila da će njena vlada da izradi predlog zakona za zaštitu Britanije od neprijateljskih državnih aktivnosti i da će razmotriti nove mere protiv špijunaže.

Među merama, koje je najavila u sredu, su usvajanje amandmana na zakon o sankcijama koji bi omogućili britanskim vlastima da zamrznu imovinu Rusa odgovornih za kršenje ljudskih prava i suspendovanje svih kontakata na visokom nivou između Britanije i Rusije, uključujući i planiranu posetu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Bivši ruski špijun Sergej Skripal
Bivši ruski špijun Sergej Skripal

Ruske diplomate imaju nedelju dana da napuste zemlju. Reč je o najvećem proterivanju Rusa od 1971. godine i vrhunca Hladnog rata.

Britanska premijerka rekla je da ruski odgovor na britanske optužbe o umešanosti Kremlja u trovanje "pokazuje potpuni prezir" i da Moskva nije ponudila objašnjene za nervni gas, ruske proizvodnje, upotrebljen u napadu.

Mej je dodala da je Rusija tretirala incident sa "sarkazmom, prezirom i prkosom". Sukobila se i sa opozicionim liderom Džeremijem Korbinom, koji je doveo u pitanje "nedostatak multilateralizma" u njenom pristupu, ali je dobila široku podršku poslanika, uključujući i laburiste.

Uoči obraćanja britanske premijerka, NATO je izdao saopštenje u kojem je izrazio "duboku zabrinutost zbog prve ofanzivne upotrebe nervnog gasa na teritoriji Alijanse od njenog osnivanja".

Britanski zvaničnici takođe su zatražili održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U pismu upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, u koje je Glas Amerike imao uvid, britanska premijerka je saopštila da postoje samo dva moguća scenarija: Ili je ruska država pokušala da izvrši ubistvo na britanskoj teritoriji upotrebom hemijskog oružja, ili je Rusija izgubila kontrolu na zalihama nervnog gasa.

Mej je pozvala i međunarodne saveznike da slede primer Britanije i usmere pažnju na imovinu povezanu sa Kremljom, vrednu milijarde dolara, širom sveta.

Međutim, zvaničnici ističu da će samo britanske mere naneti štetu Rusima povezanim sa Kremljom čija će imovina biti oduzeta, ako ne budu mogli da dokažu da potiče iz "legitimnih" izvora.

“Naš plan će imati ozbiljne posledice po Rusiju", rekao je Glasu Amerike neimenovani visoki britanski zvaničnik.

Rusija najavljuje recipročne mere

Kremlj demantuje optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje Skripalovih i optužuje Britaniju da podstiče anti-rusku kampanju.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

Mej je dala rok Moskvi da razjasni taj incident, ali je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao da neće biti zvaničnog odgovora dok Britanija ne pošalje uzorak nervnog gasa i sprovede istragu "odgovarajućim kanalima", u okviru Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja.

Kremlj je u u odgovoru na britanske mere u sredu zapretio "čvrstom ruskom reakcijom".

“Moskva ne prihvata neosnovane optužbe ili jezik ultimatuma", poručio je portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov. "Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da će zemlje dobro razmisliti o tome da li imaju dokaze i koliko su njihove optužbe protiv Rusije opravdane", rekao je Peskov.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da izjave britanske premijerke predstavljaju "flagrantnu provokaciju, bez presedana, kojom se podrivaju osnove normalnog dijaloga između dve zemlje. Takođe je poručilo da će brzo uslediti "ruske recipročne mere".

XS
SM
MD
LG