Linkovi

Britanija traži mesto na svetskoj sceni posle Bregzita


Dok se približava izlazak Britanije iz Evropske unije 2019. godine, London nastoji da definiše novu ulogu za sebe na svetskoj sceni. Mnogi analitičari ukazuju da bi Britanija mogla imati teškoća da zadrži svoj uticaj dok druge svetske sile zahtevaju veću ulogu u globalnim organizacijama poput Ujedinjenih nacija. Medjutim, kako iz Londona izveštva dopisnik Glasa Amerike Henri Ridžvel britanska vlada insistira da nastoji da izgradi globalne saveze i van Evrope.

“Ima uticaj veći od svoje težine”, fraza koju je svojevremno koristio jedan britanski sekretar za spoljne poslove da opiše ulogu svoje zemlje na svetskoj sceni, često je od tada ponavljana. Medjutim taj uticaj možda gubi na snazi. Kako navodi Luk Mekdona, sa Londonskog univerziteta:

“Odlazak iz EU bi mogao da znači da bi Velika Britanija sada mogla da bude vidjena kao ekonomija srednjeg obima u sve polarizovanijem svetu gde postoje veliki ekonomski blokovi. Tu su Sjedinjene Države, Kina, Evropska unija. U ovom veku na pomolu su Indija, Južna Amerika i Afrika kao takmičari. Koju će poziciju zauzimati Velika Britanija?”

Mekdona ističe da je pokazatelj britanskog slabijeg uticaja i poraz u izborima za sudiju Medjunarodnog suda pravde. Posle duge bitke u Ujedinjenim nacijama, London je povukao svog kandidata. Indijski sudija je zauzeo mesto koje je držala Britanija od samog osnivanja suda 1946.

“Način na koji se igra moći sada razvija je značajno različit od 1945. Moramo da se pitamo da li će Savet bezbednosti nastaviti da bude u ovoj formi još dugo.”

Medjutim, većina analitičara, među kojima je i Ričard Gauen iz Evropskog saveta za odnose sa inostranstvom, smatra da je malo verovatno da će Britanija izgubiti mesto stalnog člana Saveta bezbednosti UN-a u doglednoj budućnosti.

“Većina velikih sila u Savetu bezbednosti, uključujući Sjedinjene Države i Kinu ne želi bilo kakvu ozbiljnu reformu te insititucije u doglednoj budućnosti.”

Britanija insistira da su ambicije Londona posle Bregzita da stvori “globalnu Britaniju”.

“S jedne strane, britanska diplomatska služba će biti u stanju da investira više resursa u poslovanje UN-a, sada kada će biti manje fokusirana na EU. Medjutim, s druge strane, bez podrške drugih 27 članica EU Britanci će shvatiti da im je daleko teže da utiču na debate o humanitarnim pitanjima, razvoju i bezbednosti u svetskoj organizaciji”, navodi Gauen.

To je nagovešteno u junu kada mnoge članice EU nisu glasale sa Britanijion o rezoluciji oko polaganja prava Londona na ostrva Čagos u Indijskom okeanu. Britanija mora da zadrži Evropu na svojoj strani, kaže Gauen.

“Ako su Britanci vidjeni kao neko ko se jednostavno stavlja na stranu Amerike, oni će vrlo brzo izgubiti veliki deo dobre volje evropskih partnera.”

Analitičari navode da će Britaniji, u traganju za novom ulogom na svetskoj sceni, biti potrebno da formira nove saveze i istovremeno zadrži stare prijatelje, kao i da pokuša da prebrodi krizu kod kuće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG