Linkovi

Britanija: Optužbe o prisluškivanju Trampa "apsurdne"


Britanska premijerka Tereza Mej dobila je uveravanja iz Bele kuće da neće ponoviti optužbe da je britanska obaveštajna agencija GCHQ (Britanski vladin štab za komunikacije) pomogla bivšem predsedniku Baraku Obami da prisluškuje predsednika Donalda Trampa, saopštio je u petak portparol britanske liderke.

On je rekao da je optužba, koju je u utorak na televiziji Foks njuz izneo analitičar Endrju Napolitano, a u četvrtak citirao portparol Bele kuće Šon Spajser, "apsurdna".

"Stavili smo do znanja administraciji da su te tvrdnje apsurdne i da bi ih trebalo ignorisati i dobili smo uveravanja da optužbe neće biti ponovljene", rekao je portparol novinarima i dodao:

"Imamo bliske specijalne odnose sa Belom kućom i to nam omogućava da iznesemo primedbe kada za to postoji razlog, kao što je bio ovaj slučaj", naveo je portparol britanske premijerke.

Komentarišući reagovanje britanskih zvaničnika, predsednik Donald Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao: "Mi nismo ništa rekli. Samo smo citirali jednog veoma talentovanog pravnika koji je odgovoran za ono što iznosi na televiziji. Ne bi trebalo da o tome govorite sa mnom, već sa Foksom".

Bela kuća je prethodno izdala saopštenje, u kojem se navodi da su britanski ambasador u SAD Kim Darok i diplomata Mark Lajl preneli svoje primedbe Spajseru i Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost generalu H.R. Mekmasteru, te da su američki zvaničnici objasnili da je Spajser "samo ukazivao na medijske izveštaje, bez davanja podrške određenoj priči".

Britanski Dejli telegraf, pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore, preneo je na svojoj veb stranici da su se Spajser i Mekmaster izvinili Britaniji. Portparol Bele kuće je međutim demantovao te navode.

Tramp je ranije ovog meseca tvitovao da ga je njegov demokratski prethodnik prisluškivao u završnici predizborne kampanje 2016. godine. Predsednik nije pružio dokaze za te optužbe, za koje je Obamin portparol ocenio da su "jednostavno neistinite."

Bivši sudija Endrju Napolitano rekao je u emisiji Foks njuza da Obama nije koristio američku bezbjednosnu agenciju, CIA ili FBI, niti američko ministarstvo pravde za prisluškivanje nego je angažovao britansku agenciju GCHQ.

U neuobičajnoj izjavi za javnost, britanski GCHQ, koji je ekvivalent američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost, naveo je da bi optužbe trebalo ignorisati.

"Nedavne optužbe koje je izneo medijski komentator sudija Endrju Napolitano o tome da je od GCHQ zatraženo da prisluškuje tada novoizabranog predsednika su besmislica", rekao je portparol agencije, koja gotovo nikad ne komentariše kritike upućene na njen račun, osim da uvek deluje u strogo pravnim okvirima.

GCHQ jedna je od tri glavne britanske obaveštajne agencije, uz MI6 i MI5 i zadužena je za nadgledanje elektronskih komunikacija u inostranstvu.

U bliskim je odnosima sa američkom NSA, kao i obaveštajnim agencijama Australije, Kanade i Novog Zelanda.

XS
SM
MD
LG