Linkovi

"Okrutna" medicinska sestra osuđena na doživotni zatvor zbog ubistva beba


Medijske ekipe ispred suda tokom izricanja kazne medicinskoj sestri Lusi Letbi (Foto: REUTERS/Phil Noble)
Medijske ekipe ispred suda tokom izricanja kazne medicinskoj sestri Lusi Letbi (Foto: REUTERS/Phil Noble)

Medicnska sestra Lusi Letbi provešće ostatak života iza rešetaka zbog ubistva sedmoro novorođenčadi, presudio je sudija u ponedeljak.

Letbi, koja se smatra najvećim serijskim ubicom djece u modernim vremenima, ubila je petoro dječaka i dvije djevojčice na neonatalnom odeljenju u bolnici "Grofica Čestera" (Countess of Chester) u sjevernoj Engleskoj, tokom perioda od 13 mjeseci od 2015. godine. Letbi je bebama ubrizgavala insulin ili vazduh, ili ih silom hranila mlijekom.

U jednom slučaju ubila je blizance, u drugom je napala trojke od kojih su stradale dvije bebe, a u dva slučaja ubila je jedno od blizančadi ali nije uspjela i drugo.

"To je bila okrutna, proračunata i cinična kampanja ubistva djece, usmjerena protiv najmanje i najranjivije djece. U vašim akcijama je postojala duboka zloba koja se graničila sa sadizmom. Niste se pokajali. Nema ublažavajućih faktora. Ostatak života ćete provesti u zatvoru", rekao je sudija Džejms Gos, koji je Letbi osudio na doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovni otpust, dok su roditelji plakali u sudnici.

ARHIVA - Osuđena medicinska sestra Lusi Letbi (Foto: Cheshire Constabulary / AFP)
ARHIVA - Osuđena medicinska sestra Lusi Letbi (Foto: Cheshire Constabulary / AFP)

Doživotne kazne zatvora su veoma rijetke. Samo tri Britanke su osuđene na tu kaznu ranije, uključujući serijske ubice Majru Hindli i Rozmeri Vest, prenosi agencija Rojters.

Policija nije utvrdila motiv ubistva, a Gos je naveo da samo Letbi zna koji je bio razlog.

Letbi je odbila da napusti ćeliju da bi prisustvovala izricanju kazne, što je dovelo do zahtjeva da se kriminalci primoraju da čuju kako su njihovi potezi uticali na žrtve ili njihove porodice.

Užasni zločini, koje je Letbi počinila, potresli su Britaniju, uništili živote porodica žrtava i ostavili dugotrajne posljedice po njene kolege.

Letbi je prošle nedelja proglašena krivom za po sedam tačaka ubistva i pokušaja ubistva poslije 10-mjesečnog suđenja u Mančesteru. Porotnici nisu mogli da se saglase da li je pokušala da ubije još šestoro i proglasili su je nevinom po dvije optužbe za pokušaj ubistva.

Uoči izricanja kazne, pred sudom su svjedočile porodice novorođenčadi koje je Letbi ubila ili pokušala da ubije.

"Lusi Letbi je uništila naše živote. Bijes i mržnja koje osjećam prema njoj nikada neće nestati", rekao je otac trojki.

Majka blizanaca, od kojih je jedno ubijeno a drugo preživjelo, rekla je da se nada da će Letbi dugo živjeti, i da će svaki dan patiti zbog onoga što je učinila.

"Moja porodica više nikada neće o tebi misliti. Od danas si ništa", poručila je majka.

Policija istražuje još 4.000 slučajeva drugih beba primljenih na neonatalna odeljenja gdje je Letbi radila, da bi utvrdila da li je bilo još žrtava.

XS
SM
MD
LG