Linkovi

"Velika Britanija i Kosovo saveznici i u budućnosti"


Britanski šef diplomatije Boris Džonson obraća se Skupštini Kosova
Britanski šef diplomatije Boris Džonson obraća se Skupštini Kosova

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson boravio je danas na Kosovu. Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova on je rekao da je ponosan što je Velika Britanija bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost Kosova i poručio će ostati saveznici i u budućnosti.

Šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona dočekao je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji. Nakon kratkog prijema u holu Skupštine Džonson se na svečanoj sednici obratio poslanicima rekavši da vidi veliki napredak na Kosovu, da je kako je kazao zadivljujuće iskustvo to što se nalazi u potpuno transformisanoj Prištini, u slobodnoj nezavisnoj Skupštini i u evropskoj najmlađoj demokratiji.

,, Poslednji put sam u Prištini bio pre 17 godina i tada sam video potpuno drugačiji grad. Bio sam tu kada je britanska vojska došla, prošla kroz gradove, gledao sam ih i video osmehe na licu građana. Bacali su cveće na vojna vozila. Svi su bili presrećni. Video sam džamije koje gore, spaljena sela koje su ostavile snage koje su se povlačile. Sećam se izraza lica izbeglica, šokirani su bili, išli su u kolonama na traktorima, odlazili su od svojih ognjišta. Tada sam se pitao kakvu budućnost očekuje ovu prelepu državu, i kakvu vladu i društvo možemo da stvorimo, jer smo mi pomagali u tome. Razmišljao sam da li je moguće da se nakon te patnje i bola stvori funkcionalna demokratija", rekao je Džonson.

Džonson je kazao da Kosovo treba da nastavi borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, korupcije i organizovanog kriminala i da Britanija želi da Kosovo bude sila mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

,,Ja razumem prošlost, bila je puna bola i ja sam to video, ne očekuje se ni od jednog društva da ta sećanja izbriše. Kosovo i Srbija dele zajednički interes što je normalizacija odnosa i za to je neophodna politička hrabrost i vizionarska politika ali ne sumnjam da se ona može ostvariti“, poručio je Džonson.

Šef britanske diplomatije je poručio i da je saradnja sa Specijalnim sudom za ratne zločine veoma važna za Kosovo.

,,Potrebni su ozbiljni napori da se priznaju greške iz prošlosti. I možemo slobodno reći da svi koji su krivi za ratne zločine, na obe strane, moraju biti kažnjeni, to važi i za Beograd. I zbog svega navedenog, veoma je bitna saradnja Kosova sa Specijalnim sudom za ratne zločine iako je za mnoge to teško pitanje. Britanija će pomno pratiti rad Specijalnog suda”, kazao je Boris Džonson

Boris Džonson je uputio saučešće porodici Astrita Deharija aktiviste Samoopredeljenja koji je nedavno preminuo u protvoru i pozvao sve institucije da obave transparentnu istragu u vezi njegove smrti.

XS
SM
MD
LG