Linkovi

Kornvol - uporište kampanje za napuštanje EU


Brodogradilište u Kornvolu
Brodogradilište u Kornvolu

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da bi odluka britanskih birača o takozvanom bregzitu, odnosno napuštanju Evropske unije na referendumu 23. juna nanela štetu i Velikoj Britaniji i Uniji. U intervjuu nemačkom nedeljniku Der Špigl, Šojble je dodao da bi takva odluka mogla da podstakne niz sličnih referenduma u drugim zemljama EU i da bi bilo pravo čudo ukoliko odlazak Britanije ne bi doveo do ekonomskih poteškoća. U samoj Britaniji, o bregzitu se vodi žestoka debata. To je slučaji i u Kornvolu, regionu koji se suočava sa ekonomskim problemima, ali koji je dobio i značajnu pomoću Evropske unije.

Napušteni rudnici mogu se naći širom Kornvola. Taj region je nekada bio centar inovacije i industrije a danas se smatra evropskim „siromahom“. Medjutim, ambiciozni preduzetnici kažu da Kornvol danas pokazuje novo lice. Jedna kompanija za razvoj softvera, osnovana pre 5 godina, doživljava bum, uglavnom zahvaljujući podršci Ervropske unije.

„U narednih 12 meseci udvostručićemo naše kapacitete. To je sasvim realno i izgleda da neće stati, već će se ubzati. Vremena su dobra“, kaže vlasnik Tobi Parkins.

Novac EU doprineo je modernizovanju infrastrukture, uključujući uvodjenje brzog interneta. Kakvi su efekti?

„Ogromni. Da ste bili ovde pre 10 ili 15 godina shvatili biste da Kornvol danas izgleda sasvim drugačije“, ističe Mel Koltn Dajer iz privredne komore Kornvola.

Medjutim, otvara se malo novih radnih mesta, a primanja nisu značajnije porasla. Stoga je Kornvol takodje jedno od uporišta kampanje za napuštanje EU. Jedan od razloga je suverenitet, kao i istorija.

„Razlog zbog kojeg mislim da treba da izadjemo je što volimo našu slobodu. Ovo bi moglo da bude kao ono što je nacistička Nemačka pokušala da uradi, a mi to ne zaboravlljamo“, kaže stanovnik Džon Hodžson.

Lokalni stanovnici se takodje žale da je uništena tradicionalna ribarska industrija i za to krive konkurenciju iz drugih zemalja EU. Za Marka Džeketa je važno i pitanje imigracije.

„Ljudi dolaze iz drugih zemalja. Poljaci vredno rade, ali uglavnom za niže plate, što stvara pritisak na lokalne stanvnike koji ili moraju da prihvate niže plate ili da ostanu bez posla.“

Medjutim, medju pripadnicima mladje generacije, poput studenata univerziteta u Falmutu, prvog u Kornvolu koji finansira EU, vlada drugačije raspoloženje.

„Mislim da napuštanje EU nije pametna ideja. Mislim da je sigurnije da ostanemo.“

„Izlazak iz Unije bi bio takva ogromna promena da ne možete ni da predvidite šta bi se desilo. Ako ostanemo mislim da ne bi bilo velikih promena. Znam da Kornvol ima velike korisiti od EU, ovaj univerzitet posebno.“

U stvari mislim da bi posledice izlaska bile tako negativne za ovu generaciju da prosto nije vredno ni pokušati.“

Ovo je i trenutak neizvesnosti za preduzetnike poput Tobija Parkinsa. On brine zbog mogućih novih restrikacija imigracione politike.

„Mi već imamo problem viza i verujte mi da je to noćna mora. Zbog toga smo izgubili neke kandidate. I ranije smo izgubili neke kontakte jer nismo mogli da angažujemo ljude dovoljno brzo. To zaista pogadja produktivnost.“

Parkins kaže da već ima planove da premesti svoj biznis, možda u Estoniju ili Španiju. Za sada nije jasno šta će bregzit doneti, ali glasanje 23. juna će možda presuditi i da li će Kornvol ostati na putu ekonomskog oporavka.

XS
SM
MD
LG