Linkovi

Britanija, Francuska, Nemačka i SAD osudile trovanje ruskog špijuna


Istaga u Salizberiju u Engleskoj
Istaga u Salizberiju u Engleskoj

Lideri Britanije, Francuske, Nemačke i SAD zajednički su osudili trovanje bivšeg ruskog špijuna na britanskom tlu za koje je okrivljena Moskva i nazvali taj čin „prvom ofanzivnom upotrebom nervnog agensa u Evropi posle Drugog svetskog rata.“

U zajedničkom saopštenju premijerke Tereze Mej, predsednika Emanuela Makrona, kancelarke Angele Merkel i predsednika Donalda Trampa navodi se da pored ruske umešanosti u napad nije bilo drugog uverljivog objašnjenje. “Pozivamo Rusiju da se pozabavi svim pitanjima koja se odnose na napad”, rekli su lideri.

Rusija je negirala bilo kakvo učešće u napadu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva pružiti adekvatan odgovor i uskoro proterati britanske diplomate. Lavrov je potez britanske premijerke nazvao “neotesanim”, usmerenim na skretanje pažnje sa teških pregovora o napuštanju EU.

U Briselu, generalni sekretar NATO-a Jans Stoltengberg pozvao je Britaniju da “proporcionalno” odgovori na napade nervnim agentom, dodajući da takav incident mora imati posledice.

Britanska premijerka Mej najavila je niz represalija protiv Rusije, uključujući i proterivanje 23 ruskih diplomata, što se smatra najvećim proterivanjem od Hladnog rata 1971. godine.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Amerika solidarna sa svojim najbližim saveznikom , Ujedinjenim kraljevstvom i deli isti stav da je Rusija odgovorna za bezobzirni napad nervnim agensom na bitanskog državljanina i njegovu ćerku, dodajući da podržava odluku Britanije da protera ruske diplomate kao pravedan odgovor.

Bivši špijun Sergej Skripal i njegova ćerka, Julija, pronađeni su u besvesnom stanju na klupi u parku u engleskom gradu Solzberiju, nakon čega su odvezeni u bolnicu, gde se i dalje nalaze u kritičnom stanju. Nekoliko drugih osoba, uključujući i policajce takođe se razbolelo.

XS
SM
MD
LG