Linkovi

Žestoka rasprava u EP, Kameron sa liderima EU


Britanski premijer Dejvid Kameron sa ostalim liderima EU na samitu u Briselu

Danas je prvo zvanično suočavanje sa činenicom da Velika Britanija odlazi iz Evropske unije. Britanski premijer je tim povodom u Briselu, gdje vanredno zasjeda Evropski parlament, a u zgradi Evropskog savjeta se, opet vanredno, okupljaju evropski lideri. Svi sa istim pitanjem: šta sada?

Smijali ste mi se kada sam ovdje govorio da ću učiniti sve da svoju zemlju odvojim od Unije...Ko se sada smije? upitao je lider partije za britansku nezavisnost Njdžel Faradž parlamentarne kolege i dodao:

"Želimo nazad našu zemlju, naše vode za ribarstvo, naše granice. Želimo da budemo nezavisni, sami da vladamo, da budemo normalna nacija. I to smo i učinili".

"Lažete! Jer, ko će povjerovati da, čak i najveća od evropskih članica, može sama da se nosi sa terorizmom, organizovanim kriminalom, migracijama? Danas je jedini suverenitet onaj koji je podijeljen sa ostalima", odgovorio je šef Zelenih Evropskog parlamenta, Filip Lamber.

Lider pokreta za izlazak Britanije iz EU Najdžel Faradž i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker
Lider pokreta za izlazak Britanije iz EU Najdžel Faradž i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker

"Rekli ste nam prije par dana da ste napravili grešku u podjeli novca izmedju Britanije i EU. Da ste to priznali prije glasanja, čestitao bih vam...ali vi ste lagali, niste rekli istinu, fabrikovali ste stvarnost", naglasio je predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

"Cijela mlada generacija je u šoku. Više od 73 posto mladih je želelo da ostane u Evropi, njihove nade su sada uništene", istakao je šef narodnjaka Evrpskog parlamenta, Manfred Veber.

"Želim da moja zemlja bude internacionalna, kooperativna, ekološka, pravedna, evropska, a narod Škotske, zajednom sa Sjevernom Irskom i Londonom i mnogima u Velsu i Engleskoj, glasali smo da ostanemo sa našom porodicom nacija! Tražim da se poštuje taj pro-evropski status, trebaće još oko mnogo čega da se pregovara, trebaju nam hladne glave i vruća srca. Ali zapamtite: Škotska vas nije iznevjerila, i molim vas, nemojte ni vi da iznevjerite Škotsku", apelovao je član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Alin Smit.

Čini se da se iskristalisao klučni evropski stav. Neće biti ni formalnih ni neformlnih pregovora sa Londonom sve dok tamošnja vlada ne zatraži aktiviranje člana 50 Lisabonskog sporazuma. Sada je do britanskih vlasti da skrate ovaj period neizvjesnosti, to od njih traži i tek izglasana rezolucija EP. Slične poruke se očekuju i od evropskih lidera vanredno okupljenih u Briselu...

"Važno je da pregovori započnu samo onda kada kada nas Britanci obavijeste o odlasku iz Unije, prije toga ne može biti bilo kakve vrste pregovora", poručila je njemačka kancelarka , Angela Merkel.

"Dok odlazimo iz EU, ne smijemo okrenuti ledja Evropi, To su naši susjedi, prijatelji, saveznici i partneri i nadam se da ćemo izgraditi najbolje moguće veze", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

"Dan nakon bregzita, osjećao sam se kao da je kuću napustio neko meni veoma blizak, ali istog trenutka sam osjetio koliko drag i dragocjen je taj dom za mene. Bregzit nisu samo procedure, politika, interes. Riječ je o našim emocijama i osjećajima i i vjerujem da nisam jedini koji tako osjeća...ali desilo se i mi moramo dalje", naglasio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

A tu stoji pitanje kako EU učiniti boljim mjestom za njene stanovnike, institucije bližim i više angažovanim na stvarim potrebama ljudi. Već sutra bi 27-ca trebali da otvore tu temu a razgovori o budućnosti Unije biće ključna tema i neformalnog susreta evropskih lidera, koji će u septembru u Bratislavi sazvati prvi čovjek Evropskog vijeća.

XS
SM
MD
LG