Linkovi

Snažna kampanja za izlazak Britanije iz EU


Britanski premijer Dejvid Kameron
Britanski premijer Dejvid Kameron

Britanski premijer Dejvid Kameron suočen je sa gnevom u redovima parlamentaraca iz sopstvene stranke zbog nastojanja da održi članstvo Britanije u Evropskoj uniji.

Podjednako nezadovoljstvo ispoljava deo medija pod uticajem evroskeptika, koja vodi snažnu kampanju u prilog takozvanog brexita.

Kameron je svom snagom stao iza reforme evropskog bloka, predstavljen od strane Donalda Tuska, predsednika Evropskog saveta da bi se zadovoljila dva ključna zahteva britanskog premijera. Kameron, naime, traži uvođenje kočnice za ulazak migranata, kao i da radnici iz zemalja EU u Britaniji moraju da provedu četiri godine pre nego što mogu da dobijaju socijalnu pomoć.

Ovaj dokument obezbeđuje bitnu reformu. Naravno, predstoji još posla, uključujući pregovore sa Evropskim savetom, ali mislim da je ostvaren pravi napredak.”

Tuskov plan je pozitivno primljen u evropskim prestonicama, koje još treba da ga odobre. Međutim, Kameron se našao u unakrsnoj vatri. Podele u vezi sa tim pitanjem traju decenijama unutar Konzervativne stranke. Bivši sekretar odbrane Lijam Foks, izjavio je BBC-ju da do pet članova premijerovog kabineta podržava izlazak iz Evropske unije.

Mnogi britanski listovi poveli su žestoku kampanju, protiv pomenutog plana, nazvajući ga “farsom”, “iluzijom” i prevarom protiv britanskog naroda, što samo otežava Kameronova nastojanja da uveri skeptike izvan i unutar svoje stranke da glasaju protiv izlaska na referendumu, koji bi mogao da bude održan već u junu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je na sednici Evropskog parlamenta podržao plan za koji je rekao da predstavlja pravedno rešenje za Britaniju.

Ja oduvek govorim da želim da Britanija ostane članica Evropske unije na bazi pravednog dogovora. Sporazum koji je predložen je pravedan i za Britanija kao i za ostalih 27 članica. Evropski parlament je ključan faktor u ovom procesu i u tome igra ključnu ulogu.“

Dokument o kojem se raspravlja u Evropskom parlamentu početak je unutrašnje stratifikacije Unije, smatra Pjer Vimon, visoki saradnik Fondacije Karnegi za Evropu i bivši funkcioner Komiteta za spoljnu politiku i bezbednost Evrope.

Mislim da je ovo potvrda da Britanija, ukoliko ne želi, ne mora da učestvuje u političkoj intergraciji sa Evropom. Ali, to ne znači da treba ostale sprečavati. Drugim rečima, na horizontu se već pojavljuju obrisi Evrope podeljene na dva nivoa.“

Tusk je u svom pismu Evropskom savetu istakao da je reč o očuvanju kako jedinstva Evropske unije tako i načela na kojima se ona temelji, podseća Vimon i dodaje - ako se svi slažu da imaju interes da ostanu zajedno, rešenje treba naći što pre.

XS
SM
MD
LG