Linkovi

Britanija dobila ministarku za usamljenost


Dve stotine hiljada starih Britanaca kaže da više od mesec dana nisu vodili razgovor sa nekim prijateljem ili rođakom.

Britanska premijerka Tereza Mej u sredu je imenovala ministarku za usamljenost, čiji je zadatak da pokuša da reši problem koji muči milione Britanaca.

Britanska vlada je podržala niz preporuka koje je iznela komisija za usamljenost, uspostavljena posle ubistva članice parlamenta Džo Koks. Poslanica koju je ubio jedan ekstremni desničar, pred smrt je vodila kampanju za borbu protiv društvene izolacije i usamljenosti.

"U zemlji od više od 60 miliona ljudi i u eri kada možete da se istog momenta povežete sa prijateljima, rođacima pa čak i nepoznatim osobama širom sveta, možda zvuči kontraintuitivno da bilo ko od nas može da se oseća usamljenim. Pa opet, više od devet miliona nas kaže da se uvek ili često oseća usamljeno. 200.000 starijih Britanaca kažu da nisu razgovarali sa nekim prijateljem ili rođakom više od mesec dana. Čak do 85 odsto mladih koji imaju neku vrstu invaliditeta kažu da se u većini dana osećaju usamljeno. A kao što je Džo Koks sama govorila - "usamljenost ne diskriminiše". Ali baš kao što usamljenost može da pogodi svakoga od nas, svako od nas može da pomogne da se ona otkloni", poručila je Mej.

Ona je najavila da će vlada osnovati poseban fond za ovu borbu i sarađivati sa humanitarnim organizacijama i fondacijama da bi se stimulisala inovativna rešenja, finansirale inicijative u lokalnim zajednicama kao i povećao nivo postojećih projekata. Ceo taj rad nadziraće Trejsi Krauč, ministarka za usamljenost, koja će voditi računa da taj cilj bude stalno prisutan među ciljevima njenih kolega u vladi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG