Linkovi

Upozorenje britanskog generala Nika Katrera


British General Nick Carter

Načelnik generalštaba vojske Britanije je otvoreno upozorio da vladina smanjenja troškova potkopavaju sposobnost njegove zemlje da se suoči sa izazovima neprijatelja na bojnom polju.

General Nik Karter je rekao da su konflikti u Ukrajini i Siriji pružili ruskim snagama iskustvo na bojnom polju dok Brtianija, zbog smanjenja vojnog budžeta, ima zastarelu opremu.

General Karter je izneo oštro upozorenje povodom pretnje, sa kojom je Zapad suočen, od strane Rusije.

Verujem da će naše sposobnosti za preventivni napad ili odgovor na ove pretnje biti smanjene, ako sada ne odgovorimo na njih. One predstavljaju jasnu i prisutnu opasnost. One nisu udaljene hiljadu milja. Sada su na pragu Evrope.”

Karter je pomenuo i nove ruske tenkove naredne generacije “Armata”. Britanski tenkovi Čelendžer nisu promenjeni 20 godina.

On je upozorio da je Moskva koristila nedavne konflikte da testira svoje oružane snage u sukobu.

“Upotrebili su Siriju da bi razvili desantne sposobnosti i da bi pružili velikom broju svojih oficira vrhunska borbena iskustva koja nisu mogli da steknu u Ukrajini, kao i da u borbenom okruženju testiraju svoje dalekometne projektile i još 150 različitih vrsta oružja i opreme.”

Neobično obraćanje generala Kartera odražava sve veću zabrinutost povodom smanjenja budžeta. Investiranje u britanske oružane snage je palo za 11.2 milijarde dolara tokom proteklih pet godina. Broj vojnika je najniži još od napoleonskih ratova s početka 19. veka.

Profesor sa Britanskog vojnog instituta,Trevor Tejlor kaže:

Ministarstvo odbrane ima veliki problem sa finansiranjem delimično zbog Bregzita i njegovih posledica.”

Medjutim, profesor Tejlor iznosi argument da Britanija ne bi trebalo da pokušava da bude pandan Rusiji u čitavom spektru vojnih sposobnosti.

Mislim da je fokus koji bi mi trebalo da imamo na odbrani i održavanju odvraćanja koja pruža NATO. Velika je stvar da Rusija ne preti invazijom, očigledno ne zapadnoj Evropi. Ali zemlje koje se graniče sa Rusijom su manje uverene u predanost koju pružaju NATO i zapadne zemlje.”

Britanija je jedna od nekoliko članica NATO-a koje su poslale trupe i oružje u istočnoevropske države kako bi predupredile rusku agresiju.

Američki predsednik Donald Tramp je u više navrata apelovao na članice NATO-a da povećaju vojne troškove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG