Linkovi

Obama i Kameron: Neće nas zastrašiti varvarske ubice


Američki predsednik, Barak Obama i premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron poručili su da njihove zemlje neće biti zaplašene „varvarskim ubicama“ – govoreći o ekstremistima Islamske države, koji su ubili dvojicu američkih novinara.

Američki predsednik, Barak Obama i premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron u zajedničkom autorskom članku, poručili su da njihove zemlje neće biti zaplašene „varvarskim ubicama“ – govoreći o ekstremistima Islamske države, koji su ubili dvojicu američkih novinara.

Zajednički članak dvojice lidera objavljen je u listu Tajms of London dok su se NATO zvaničnici istovremeno sastali na samitu u Velikoj Britaniji.

Premijer Kameron je po dolasku na samit rekao novinarima da Velika Britanija nikada neće platiti otkup zatvorenika od terorističkih organizacija ističući da njegova zemlja ima jasnu politiku u vezi sa otmicom njenih građana. Britanski premijer je takođe rekao da su i neke druge zemlje potpisale deklaraciju u vezi sa tim kao i da je uveren da su milioni dolara od raznih otkupa iskorišćeni za nove otmice Evropljana i za kupovinu oružja i planiranje daljih terorističkih napada.

Dejvid Kameron je međutim istakao da bi ukoliko bi britanski državljanin bio zatvoren, svi vladini resursi – od obaveštajnih agencija do bezbednosnih službi - bili upotrebljeni za bezbedno oslobađanje te osobe.

Najviši britanski zvaničnik smatra da je najbolja odbrana protiv takvih poteza da se terorističke organizacije poput Islamske države zbrišu sa lica zemlje.

U međuvremenu, predsednik SAD Obama je pozvao na međunarodnu akciju protiv ekstremista Islamske države, koji su preuzeli kontrolu nad velikim delom istočne Sirije i severnog i zapadnog Iraka. On će kasnije ovog meseca biti domaćin sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se raspravljati o problemu stranih državljana koji putuju u Irak i Siriju i pridružuju se terorističkim organizacijama.

XS
SM
MD
LG