Linkovi

Britanski zakonodavci gnevno reagovali na Trampovo retvitovanje


Britanski zakonodavci su danas gnevno reagovali na retvitovanje od strane predsednika Trampa nekoliko anti-muslimanskih video snimaka, koje je prvobitno tvitovala liderka britanske krajnje desničarske grupe, koja je osudjena pod optužbama za govor mržnje.

Nekoliko zakonodavaca je apelovalo na premijerku Terezu Mej da otkaže planiranu “radnu posetu” predsednika Trampa zakazanu za narednu nedelju.

“On nije naš saveznik niti prijatelj” rekao je zakonodavac Laburističke stranke Dejvid Lami dodavši da američki predsednik nije dobrodošao u Britaniji.

Predstavnik premijerke Mej je rekao da je Tramp “pogrešio” kada je retvitovao te video snimke. “Britanski narod velikom većinom odbacuje retoriku predrasuda koju koristi krajnja desnica, što je anti-teza vrednosti koje ova zemlja predstavlja – odnosno pristojnosti, tolerantnosti i poštovanja. Pogrešno je da predsednik Tramp to uradi.”, rekao je on.

Čak i uobičajeno pro-Trampovi britanski političari su kritikovali američkog predsednika zbog toga što je podelio tri Tviter poruke Džajde Fransen, zamenice lidera kranje desničarske, anti-imigrantske grupe “Prvo Britanija” koja poziva na povratak “tradicionalnih britanskih vrednosti” i okončanje “islamizacije”.

Tramp je retvitovao snimke jutros. Na prvom nepotvrdjenom snimku se tvrdi da je prikazan muslimanski migrant koji prebija jednog holandskog dečaka na štakama. Nekoliko momenata kasnije predsednik Tramp je retvitovao drugi video, koji je takodje inicijalno postavila Fransen u kojem se tvrdi da prikazuje “muslimana” koji uništava statuu Device Marije.

Treći tvit je nosio poruku: “Islamistička svetina gurnula tinejdžera sa krova i pretukla ga na smrt.”

XS
SM
MD
LG