Linkovi

Uhapšen bivši saradnik britanskog premijera


Endi Kolson, bivši šef za komunikacije premijera Dejvida Kamerona i nekadašnji urednik tabloida News of the World.

Policija u Londonu uhapsila je Endija Kolsona, bivšeg šefa za komunikacije u kabinetu premijera Dejvida Kamerona, i bivšeg urednika tabloida News of the World, u okviru istrage masovnog hakovanja govorne pošte na telefonima od strane britanskog lista.

Kolson je uhapšen pod sumnjom da je umešan u korupciju i zaveru presretanja komunikacija. Kameron je Kolsona zaposlio prošle godine, ali je on podneo ostavku u januaru, kada je policija počela da istražuje nove navode da se tabloid bavio hakovanjem telefona. Britanski premijer pozvao je na pokretanje pravne istrage, koja bi bila otvorena za javnost.

Premijer Dejvid Kameron izjavio je da je skandal sa prisluškivanjem “dostojan prezira i gnušanja”.

"Ideja da su hakovani telefoni žrtava ubistva, terorizma, porodica koje su izgubile svoje voljene, ponekad braneći našu zemlju, a sve to da bi se proizvele priče za jedan list, to je prosto degutantno”, istakao je Kameron.

Premijer je najavio početak druge istrage, odvojene od policijske, koja će se odnositi na rad britanskih medija. Kameron je istakao da je važno da britanska štampa bude slobodna, ali ne i iznad zakona.

"Ta druga istraga trebalo bi da razmotri kulturu, praksu i etiku britanske štampe. Ona bi posebno trebalo da istraži način na koji se regulišu naši listovi, i donese preporuke za budućnost. Naravno, moj posao je da naša štampa bude slobodna, i to je ključna komponenta naše demokratije i načina života. Ali sloboda štampe ne znači da štampa treba da bude iznad zakona.”

U četvrtak je kompanija News International objavila da zatvara News of the World posle izbijanja skandala. Medju žrtvama skandala su poznate ličnosti, političari i porodice žrtava ubistva. Vlasnik kompanije News International je korporacija australijsko-američkog medijskog tajkuna, Ruperta Mardoka.

XS
SM
MD
LG