Linkovi

Škotska nacionalna partija pobednik na regionalnim izborima


Liderka Škotske nacionalne partije i dosadašnja premijerka Škotske, Nikola Sturdžon, odgovara na pitanja poslanika u škotskom parlamentu, Holirudu, u Edinburgu (arhivski snimak)
Liderka Škotske nacionalne partije i dosadašnja premijerka Škotske, Nikola Sturdžon, odgovara na pitanja poslanika u škotskom parlamentu, Holirudu, u Edinburgu (arhivski snimak)

SNP je najveći pobednik na jučeraššnjim izborima u Velikoj Britaniji za regionalne parlamente u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, kao i za neka od upražnjenih mesta u britanskom parlamentu i lokalne vlade.

Liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Sturdžon objavila je jutros „istorijsku pobedu“ na izborima za škotski parlament Holirud:

„Vodiću našu zemlju sa pouzdanjem, hrabrošću, ambicijom i maštom. Nemam ništa osim poverenja u našu veliku zemlju. Biće mi čast da je vodim i uvek ću to činiti najbolje što znam.“

Popularna Sturdžon je rekla da će zatražiti od škotskog parlamenta da je ponovo izabere za premijerku. Takođe je rekla da neće ulaziti u koaliciju sa nekom drugom strankom, već da želi da formira manjinsku vladu pošto je SNP osvojila 63 mesta, dva manje od apsolutne većine. Konzervativna stranka je druga po broju glasova, dok je Laburistička stranka, koja je ranije imala snažno uporište u Škotskoj – tek treća.

SNP, koja se zalaže za nezavisnost od Britanije, sada je dodatno učvrstila vlast dok postoji mogućnost da ponovo sazove novi referendum o izlasku iz zajednice sa Engleskom, pošto prehodno izjašnjavanje o tome, 2014. godine nije uspelo. To bi posebno mogao da bude slučaj ukoliko Britanci glasaju za izlazak iz Evropske unije na predstojećem referendumu o tome 23. juna.

Laburistička partija prošla je loše na izborima, posebno u Škotskoj. Ali, ako njen kandidat, bivši advokat za ljudska prava Sadik Kan pobedi konzervativca Zaka Goldsmita na izborima za gradonačelnika Londona, što je najverovatniji ishod, britanska prestonica će po prvi put imati i muslimana na ovoj funkciji. Laburisti smatraju da bi ta pobeda mogla da ublaži njihov izborni poraz na drugim mestima.

XS
SM
MD
LG