Linkovi

Sednica OAS o slučaju Asanž


Pristalica Džulijana Asanža ispred ekvadorske ambasade u Londonu
Pristalica Džulijana Asanža ispred ekvadorske ambasade u Londonu

Organizacija američkih država razmatrala spor Ekvadora i Britanije nastao zbog odluke te centralnoameričke države da odobri azil Džulijanu Asanžu

Ambasadorka Ekvadora, Maria Isabel Salvador, istakla je na sastanku članova OAS-a u Vašingtonu da pretnja Britanije da će ući u ekvadorsku ambasadu u Londonu da bi uhapsila Asanža prestavlja neprijateljski korak koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

“Bilo kakav upad vlasti zemlje domaćina u prostorije misije ne predstavlja ništa drugo nego kršenje međunarodnih obaveza iz postojećih sporazuma između civilizovanih zemalja,” rekla je ambasadorka Salvador.

Portparol britanskih posmatrača na pomenutom sastanku OAS-a, Edgar Ugalde, odbacio je tvrdnje da je London prekršio zakon u pogledu slučaja Asanža. Ugalde je rekao da međunarodno pravo obavezuje Britaniju da izruči Asanža švedskim vlastima koje žele da ga ispitaju u vezi sa optužbama za seksualno napastvovanje dve Šveđanke. Osnivač Vikiliksa poriče te navode.

“Nećemo dozvoliti Asanžu bezbedan izlazak iz Velike Britanije, a ne postoje ni pravne osnove za tako nešto. Britanija ne priznaje princip diplomatskog azila, dok istovremeno smatra da korišćenje ekvadorske ambasade da bi se pomoglo Asanžu da izbegne izručenje nije u skladu sa međunarodnim obavezama Ekvadora na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim pravima,“ rekao je Edgar Ugalde.

Džulijan Asanž je u ambasadi Ekvadora u Londonu potražio utočište od britanskog izručenja Švedskoj našao, pošto je prethodno iscrpeo sve pravne mogućnosti za ukidanje odluke o izručenju. Po rečima švedskog posmatrača na sastanku OAS-a, “neprihvatljivo” je to što Ekvador nastoji da zaustavi švedski pravosudni proces.

Asan strepi da bi Švedska mogla da ga izruči Sjedinjenim Državama gde bi svakako bio izveden pred sud zbog toga što je 2010. godine, na svom sajtu Vikiliks, objavio oko 250 hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih depeša o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Portparol Vikiliksa je saopštio da će se Asanž u nedelju obratiti javnosti ispred ekvadorske ambasade u Londonu.
XS
SM
MD
LG