Linkovi

'Dizajnerske bebe' na dohvat ruke


Poslanici donjeg doma parlamenta u Londonu odobrili kontroverzni vid vantelesne oplodnje koji bi mogao da spreči prenošenje degenerativnih bolesti.

Poslanici donjeg doma parlamenta u Londonu danas su odobrili kontroverzni vid vantelesne oplodnje koji bi mogao da spreči prenošenje degenerativnih bolesti kao što su mišićna distrofija, epilepsija i mentalna zaostalost sa majki na decu. Medjutim, kritičari to vide kao korak ka stvaranju takozvanih “dizajnerskih beba”.

Gornji dom parlamenta treba da se izjasni o meri narednih nedelja a ukoliko bude usvojen, zakon bi mogao da stupi na snagu sledeće godine.

Na globalnom nivou, jedno u šest i po hiljada dece oboli od neizlečivih mitohondrijalnih bolesti koje bi mogle da se ograniče genetskim modifikacijama.

Predlog su podržali ključni britanski lekari I eksperti koji vide mogućnost potpunog eliminisanja šanse da žene koje su nosioci defektivne mitohondrije- struktura koje proizvode energiju izvan nukleusa ćelije – da prenesu takve poremećaje na svoju decu. Saeli Dejvis, glavna medicinska zvaničnicia Britanije, izjavila je da će žene dobiti priliku da radjaju decu a da im ne prenesu strahovite genetske poremećaje.

Medjutim, predlog je izazvao snažno protivljenje nekih medicinskih etičara, medju kojima je Dejvid King iz sekularne organizacije “Upozorenje ljudske genetike”. Oni stiče da bi usvajanje tog zakona moglo da dovede do budućnosti “dizajnerskih beba poboljšane genetike”.

Rimokatolička crkva, koja se protivi svim vidovima veštačke oplodnje, protivi se britanskom predlogu kao i Crkva Engleske, koja je prošle nedelje saopštila da nema dovoljno naučnih studija o tehnikama koje bi se koristile pri stvaranju tih beba.

Ukoliko zakon prodje i Gornji dom britanskog parlamenta, lekarima bi bilo omogućeno da uklone nucleus DNK iz jajne ćelije majke, i zatim ga umetnu u doniranu jajnu ćeliju iz koje je uklonjen nukleus DNK. Rezultat bi bio embrion koji bi imao nucleus DNK svojih roditelja ali i normalnu mitohondrijsku DNK donator.

Zahvati zamene mitohondrije nisu dozvoljeni ni u jednoj zemlji sveta. Američka Uprava za hranu i lekove prošle godine je raspravljala o tehnikama koje se sada razmatraju u Britaniji ali je zaključila da je suviše rano da one budu primenjene na ljudima. Takvi eksperimenti u laboratorijama su obavljeni na majmunima.

XS
SM
MD
LG