Linkovi

Brisel: Vera nije deo migrantske politike


Danas su u Evropskoj komisiji reagovali na izjavu slovačkog premijera Roberta Fica da se muslimani ne mogu integrisati u Evropi.

U reakciji Komisije se kaže kako vjera nije niti će biti dio evropske mingatske politike. Inače, priznaju da se plan Brisela o rješavanju krize ne provodi onako uspješno ni brzo kako su željeli...

Kako vrijeme odmiče, postaje jasnije da se različiti stavovi evropskih lidera o rješavanju migrantske krize ne približavaju - naprotiv, sve su jasnija razmimoilaženja koja ilustruje i posljednja izjava slovačkog premijera, Roberta Fica, koji tvrdi kako se muslimani, koji čine najveći dio migranata u EU, "ne mogu integrisati u Evropu".

Slovačka je, inače jedna od zemalja istoka Unije koja se protivi planu Komisije o relokaciji 160 hilada izbjeglih, iako je toj zemlji, prema planu, odrrdjeno da se pobrine za smještaj i život manje od hiljadu ljudi. Na izjavu slovačkog premijera danas je reagovala Evropska komisija...

"Predsjednik Juncker je na mnogim mjestima i u mnogim prilikama rekao isto - vjera i verovanje nikada nije niti će biti dio naše migracijske politike. Poštivanje zakona EU ne smije zavisiti od ovih faktora", istakao je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

A predsjednik Evropske komisije već sutra putuje u Berlin gdje će se sastati sa njemačkom kancelarkom - najavljeno je da će, izmedju ostalog, biti govora o posljednjim zbivanjima u Kelnu, nasilju koje je izbilo u novogodišnjoj noći, počinjenom od strane, kako tvrdi pokrajinski ministar unutrašnjih poslova, uglavnom od strane sjeverno-afričkih i arapskih lica, a po kojem su uslijedili i neredi izazvani od strane anti-imigranata.

Iako u Komisiji tvrde da je riječ o problemu kojim treba da se bavi isključivo policija i regionalne vlasti, u Briselu strahuju da bi posljednji dogadjaji mogli još više zakomplikovati program rješavanja migrantske krize - program koji se, kako sami priznaju, ne odvija dinamikom kakvu su priželjkivali - tek oko 300 ljudi od ukupno 160 hiljada je relocirano na području Evrope, dok je plan zajedničke kontrole vanjskih granica EU na posljednjem evropskom summitu dobio za mnoge preširok rok za provodjenje u djelo - do kraja holandskog predsjedavanja Unijom, što će reći, do polovine ove godine.

Procjene su da bi do tada evropsko nesnalaženje moglo biti skupo plaćeno - pritisak migrantskog talasa ne posustaje i mnogi predvidjaju da bi drama zabilježena prošle godine mogla da bude tek uvod u ono što slijedi s obzirom da se u izbjeglištvu u evrpskom susjedstvu nalazi izmedju osam i deset miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG