Linkovi

Brisel: Ukinućemo sve carine, ako to učine i SAD


Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom

EU je spremna da ukine sve carine na robu iz Amerike, ukoliko američka strana učini isto, izjavila je u četvrtak evropska koemsarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, infomišući članove Evropskog parlamenta o toku pregovora sa Vašingtonom o budućim trgovinskim odnosima dvije strane.

Prijedlog komesarke za trgovinu dolazi kao novi element za trgovinske pregovore koji se pripremaju i koji bi, što je prije moguće, tebali da definišu trgovinske odnose dvije strane i trajno uklone opasnost od trgovinskog rata. Ukoliko carine ukinu Amerikanci, i mi ćemo učiniti isto, poručila je Malmstrom.

"Rekli smo da smo sa evropske strane spremni da ukinemo tarife na sve industrijske proizvode, ukjučujući i automobile, naravno, ako Amerika učini isto, tako da bi to bilo na recipročnoj osnovi. Bilo bi to i za nas i za njih dobro u ekonomskom smislu".

Ovom izjavom je komesarka za korak više ponudila za pregovaranje nego što su nedavno dogovorili američki predsjednik i predsjednik Evropske komisije. Pripremni sastanci dvije strane su već počeli i na prvom sastanku prošle sedmice je evropski prijedlog da se u pregovore uključe i automobili, odbijen od strane američkih pregovarača.

Inače, u Briselu naglašavaju da, poput partnera a druge strane Atlantika, žele što prije da postignu održiv trgovinski sporazum koji ne bi bio pokušaj oživljavanja propalog TTIP-a, već prije ograničeni sporazum o trgovinskim tarifama. Optimisti se nadaju da bi se takav sporazum mogao postići već tokom naredne godine, prije izbora za novi saziv Evropskog parlamenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG