Linkovi

"Prijatelji Srbije" za brzo otvaranje poglavlja


Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Italije Paolo Ðentiloni tokom konferencije "Prijatelji Srbije" u Briselu
Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Italije Paolo Ðentiloni tokom konferencije "Prijatelji Srbije" u Briselu

Dvadeset evropskih ministara spoljnih poslova okupilo se danas u Briselu na poziv austrijskog i italijanskog kolege da daju političku podršku što skorijem početku završnih pregovora Srbije sa EU

U Briselu je danas održan skup" Prijatelji Srbije" okupljanje ministara spoljnih poslova EU na inicijativu austrijskog i italijanskog sefa diplomatije. Skupu, kojem je cilj bila politička podrška što skorijem otvaranju pregovora sa Beogradom, prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić. I danas se čulo podsjećanje da u procesu dijaloga Beograda i Prištine ima još uvijek stvari koje čekaju da budu primjenjene.

Dvadeset evropskih ministara spoljnih poslova okupilo se danas u Briselu na poziv austrijskog i italijanskog kolege da daju političku podršku što skorijem početku završnih pregovora Srbije sa EU. Nije bilo konkretnih obećanja ali jeste ohrabrenja.

"Mi mislimo da je neophodno da se prvo poglavlje pregovora sa Srbijom otvori sto je prije moguće. Želimo Srbiju u EU, zelimo da čestitamo na konstruktivnoj ulozi koju Srbija ima u regionu kao i na reformama koje se provode. Pozitivna atmosfere i podrška evropskih ministara Srbiji se mogla jasno osjetiti i na današnjem sastanku", poručio je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc.

"Svi cijene ulogu kakvu Srbija ima na Zapadnom Balkanu i mislim da postoji generalni konsenzus da se, poslije toliko dugo vremena, otvore poglavlja pregovora EU i Srbije na rapidan i pragmatičan način", naglasio je ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni.

" Na skupu nije bilo kritika kada je riječ o našoj ekonomiji, ali još uvijek čujemo, kao što je to bio slučaj i danas, da josš uvijek ima stvari koje treba primjeniti kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine. Mi nastavljamo taj proces, dosta toga smo učinili i daćemo sve od sebe da ostvarimo još više iako to nije uvijek lako. Zamolili smo ministre da vide širu sliku, sliku regionalne stabilnosti, kao i političke i ekonomske stabilnosti", rekao je premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Nemiri u Makedoniji pokazuju svu krhkost regionalne stabilnosti. Na pitanje da li strahuje od novog rata na Balkanu, Vučić je odgovorio:

"Jesam, po prvi put pomalo u strahu i taj sam strah prenio na današnjem sastanku. Strah me je zato što vidim i osjećam da nešto nije u redu na Zapadnom Balkanu i zato ćemo još više investirati u očuvanje stabilnosti. Ne trebaju nam nemiri, ne treba nam iskra koja bi, primjerice, mogla da upali Bosnu i Hercegovinu ili neki drugi dio Zapadnog Balkana i učinićemo što je do nas da očuvamo mir u regionu i vjerujem da će to imati i podršku EU."

"Ono što trenutno vidimo u Makedoniji je nedostatak evropskih perspektiva što ne pomaže regionu Zapadnog Balkana", rekao je austrijski šef diplomatije.

XS
SM
MD
LG