Linkovi

Brisel spremio mapu puta za izlazak iz blokade uslovljene koronavirusom


Arhiva - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu, Belgija, 19. februara 2020. (REUTERS/Yves Herman/File Photo)
Arhiva - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu, Belgija, 19. februara 2020. (REUTERS/Yves Herman/File Photo)

Evropska komisija objaviće u sredu "izlaznu strategiju", odnosno mapu puta za postepeni izlazak iz blokade zbog pandemije korona virusa širom Evrope, a suština tog dokumenta je da države članice izdrže još nekoliko nedelja i onda postupno počnu da ih relaksiraju mere, rekao je jedan zvaničnik Evropske komisije, koji je insistirao na anonimnosti.

Kako prenosi portal Politiko, taj zvaničnik je istakao da "izlazak" mora biti pametan i koordiniran, koliko god je to moguće širom Evrope.

Međutim, Austrija, Danska i Češka su, ne čekajući instrukcije iz Brisla, već objavile svoje planove za za postepeno ukidanje restriktivnih mera u svojim državama, po određenim pravilima, uz postupno vraćanje u normalnost.

Austrijski premijer Sebastijan Kurc najavio je postepeno ublažavanje restriktivnih mera od 14. aprila, danska vlada je najavila otvaranje škola 15. aprila, dok Češka već 9. aprila planira otvaranje pojedinih radnji.

To je izazvalo nezadovoljstvo pojedinih u Komisiji, navodi portal Politiko.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je u martu da će Evropska unija naporaviti koordiniranu izlaznu strategiju, što bi bilo ispraćeno video konferencijom lidera država i vlada članica EU.

Ona je tada upozorila kako bi neuspeh da se takva strategija koordinira potkopao efikasnost teških mera koje su preduzete.

Ipak, u Briselu priznaju da je na kraju, na državama članicama, odnosno njihovim vladama, da odluče kako će ukidati restrikcije.

XS
SM
MD
LG