Linkovi

Pregovori o primeni Briselskog sporazuma


Srpski premijer Ivica Dačić rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton
Srpski premijer Ivica Dačić rukuje se sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton

Visoke političke delegacije Srbije i Kosova su večeras u Briselu trebalo da zatvore ključna otvorena pitanja primene sporazuma postignutog na istom mestu 19-tog aprila

Večera na kojoj su Dačič, Vučić i Tači kod Ketrin Ešton razgovarali o spornim pitanjima u primeni Briselskog sporazuma završena oko 2 sata po lokalnom vremenu bez finalnog dogovora, prenose srpski mediji.

Kako se navodi nezvanično, ni posle skoro šest sati razgovora nije postignut dogovor o struju i telekomunikacijama, a novi sastanak biće 8. jula. Mediji prenose da je objavljeno da je postignut je dogovor oko "niza otvorenih pitanja" i da će Eštonova zemlje članice izvestiti o napretku implementacije i "potvrditi da su obe strane načinile konkretne korake ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa". Iz beogradske delegacije niko nije davao izjave posle večere, dok je Tači rekao samo da su "stavovi približeni, ali da još nema dogovora"..


Kako je ranije javio dopisnik Glasa Amerike iz Brisela, visoke političke delegacije Srbije i Kosova, koje su se našle na radnoj večeri sa visokom predstavnicom EU, Ketrin Ešton, večeras u Briselu, trebale su zatvoriti ključna otvorena pitanja primjene sporazuma postignutog na istom mjestu 19-tog aprila. Tim povodom u sjedište Evropskog servisa za spoljne poslove su stigli premijer Srbije, Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Hašim Tači.

U izjavi pred početak sastanka Tači je novinarima rekao kako se nada da će večeras doći do dogovora o svim spornim pitanjima, i iskazao zadovoljstvo što je, kako kaže, srpska strana pokazala spremnost za implementaciju dogovorenog. Najavio je uz to, da će biti riječi o energiji, telekomunikaciji, izborima i amnestiji. Srpska delegacija nije davala izjave pred početak sastanka koji se odvija paralelno sa sastancima radnih grupa koje od ponedjeljka u Briselu razgovaraju o svim tehničkim pitanjima primjene postignutog sporazuma.

Portparolka Visoke predstavnice, Maja Kocijančić je najavila i naredne korake evropske strane. Rekla je da će baronesa Ešton i komesar File zajednički nakon večerašnjeg sastanka sačiniti pismo državama članicama EU o rezultatima dijaloga, kako bi njhovi ministri na skorom skupu mogli donijeti odluku o sudbini počektka pregovora o prijemu sa Srbijom i početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom...

"To pismo će biti poslato svim zemljama članicama u kontekstu rasprave na ministarskom savetu u utorak u Luksemburgu", rekla je Kocijančić.

Izvori bliski dijalogu najavljju takodje mogućnost da se tehnički timovi dvije strane nastave sastajati i naredne sedmice kako bi dovršili sve detalje plana implemantacije sporazuma Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG