Linkovi

Rompuj: Nastaviti sa reformama


Osjetivši da države i njhove vlade gube dah u borbi protiv krize, šef Evropskog savjeta upozorava - nije vrijeme za predah...

Kada se, polovinom narednog mjeseca, u Briselu okupe evropski lideri, imaće pred sobom prijedlog stvaranja bankarske unije što mnogi prepoznaju kao korak prema čvršćoj političkoj uniji evropskih država. Medjutim, osjetivši da države i njhove vlade gube dah u borbi protiv krize, šef Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj upozorava - nije vrijeme za predah i moramo nastaviti da radimo kako bi EU ostala najbolje mjesto za život.

Dok širom evropskih država koje su najžešće pogodjene krizom i budžetskim defimcitom raste opšte nezadovoljstvo mjerama štednje i pritiskom Brisela da se štedi i odriče još više, u centru evropskih institucija raste strah da, i pored prvih ohrabrujućih rezultata borbe protiv krize, evropske vlade gube ritam i dah, ne shvatajući da bitka još nije okončana.

Zato se, spremajući se za još jedan težak samit, planiran za 18. i 19. oktobar, predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj, obratio Uniji:

"Vidim tendenciju da se gubi osjecaj za hitnost, kako kratkoročne, tako i politike na duži rok. To se ne smije dogoditi."

Vjeruje se da ovo upozorenje dolazi kao rezultat situacije u kojoj su države sretne da nisu doživjele sudbinu Grčke popustile u traženju trajnog izlaza iz krize, dok su ostale, poput Grčke, suočene sa sve većim dugovima i nezadovoljstvom svojih gradjana, izguble svjetlo na dnu tunela - a to se ne smije desiti, ponoviće Van Rompuj upozorenje evropskim liderima, stavljajući na sto program bankarske i monetarne unije, koji se u Briselu vidi kao jedini put konsolidacije eura, ali i evropske ideje.

"Na kraju, ovo sve radimo ne samo za dobrobit stabilnog budžeta i eura, ovo radimo za rast i zapošljavanje, za zajedničku budućnost, jer, mi želimo, ja želim da da Evropa ostane najbolje mjesto na svijetu za život!", poručuje Herman Van Rompuj.

Medjutim, ne dijele svi mišljenje da Evropi treba jači Brisel i gradnja novih unija - stari euro-skeptici, poput Engleza i Čeha, već su veoma sumnjičavi na briselske najave o pokušaju federalizacije EU, koja se najavljuje kao naredni korak. Umjesto toga, željeli bi vidjeti više, a ne manje ovlasti nacionalnih vlada. Vjerujući u snažnije evropske veze, iz parlamenta Unije apeluju da se što više evropskih država, bez obzira koriste li euro ili ne, pridruži bankarskoj uniji, koja pdrazumjeva i snažnu centralnu superviziju.

"Bilo bi idealno ako bi sve evropske članice stale iza novog mehanizma supervizije. Moramo osigurati da manjkavosti sistema budu što je moguće vše umanjene, kako bi ta struktura bila što više privlačna svima”, primećuje izvjestilac Komiteta za ekonomske poslove Evropskog parlamenta, Sven Gigold.
XS
SM
MD
LG