Linkovi

Brisel: Sastanak Nikolić-Jahjaga izuzetno važan


Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić (arhiva)
Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić (arhiva)

Iako se ne očekuje da će dvoje predsednika doneti konkretne odluke, u Briselu ocenjuju da je sastanak put ka uspostavljanju normalizacije odnosa

Sutrašnji susret predsjednika Srbije i predsjednice Kosova Jahjage u Briselu se ocjenjuje kao posebno važan. Očekuje se da će doprinijeti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, bez koje ni Srbija ni Kosovo ne mogu računati na napredak u evropskim integracijama.

Iako se ne očekuje da će dvoje predsjednika tokom boravka u Briselu i sastanka sa visokom predstavnicom Evropske Unije, Ketrin Ešton donijeti neke konkretne odluke, ipak nivo susreta i njegova politička važnost bi trebala otvoriti put nastavku normalizacije odnosa, što je od strane EU postavljeno i Beogradu i Prištini kao ključni preduslov za novu fazu integracijskog procesa.

“Gospođa Ešton je pozvala predsednika Nikolića i predsednicu Jahjagu na sastanak ovde u Brisel. Ona će se sa njima najpre sastati odvojeno, a onda očekujemo zajednički sastanak. Ti susreti su vrlo važni u kontekstu napora za normalizaciju odnosa dvije strane i u tom kontekstu treba sastanak razumeti i videti. Pominje se i dijalog uz posredovanje EU, a naredni sastanak dijaloga planiran je za kasnije ovog meseca", rekla je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU.

Kao svojevrstan uvod u sutrašnji sastanak je današnji tehnički dijalog dvije strane, gdje se razgovara o o tome kako će funkcionisati oficiri za vezu, čija funkcija je uspostavljena tokom posljednjeg dijaloga dva premijera. Moguće je, tvrde evropski izvori, da razgovor uključi i otvorena pitanja energije i telekomunikacija.

U Briselu ne žele da komentarišu stavove dvije strane, posebno ne rezoluciju kakvu je o Kosovu usvojio Beograd. Za njih je jedino važno da se dijalog nastavlja.

"Sigurno je važno da i jedna i druga strana na najvišem nivou podrže dijalog. To je poruka koju mi uvek šaljemo i tu je angažman i sa strane Srbije i sa strane Kosova i verujemo da je ovaj dijalog u interesu i jedne i druge strane. Imamo već i konkretne dogovore, dogovore koji se primenjuju u praksi. Baš sada smo videli da su i jedna i druga strana već imenovale oficire za vezu i to je konkretan rezultat dijaloga”, kaže Kocijančić.

Sastanak bi trebalo da se održi na kraju radnog dana baronese Ešton jer, naglašavaju iz njenog kabineta, to će joj ostaviti vremena da sastanku sa gostima iz Prištine i Beograda posveti dovoljno pažnje.

To, opet, ilustruje važnost kakvu zvanični Brisel pridaje procesu koji dvije strane drugačije tumače, ali koji bi trebalo da se završi riješenjem koje je svima prihvatljivo - odnosno punom normalizacijom odnosa, što bi bio nemjerljiv doprinos na samo njihovim intregracijskim perspektivama, već i stabilnosti cijelog regiona.
XS
SM
MD
LG