Linkovi

Upozorenje Rusiji zbog eskalacije sukoba u Ukrajini


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

NATO zatražio od Rusije da prestane da destabilizuje Ukrajinu, o kojoj će biti raspravljano na vanrednom sastanku ministara spoljnih poslova EU u četvrtak

Pogoršane prilike u Ukrajini su danas imale odjeka i u Briselu. U sjedištu NATO održan je sastanak zajedničkog NATO - Ukrajina komiteta, a visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, za četvrtak sazvala vanredn sastanak ministara spoljnih poslova. Ne očekuje se da će evropski odgovor u vidu pojačanih sankcija Rusiji doći odmah, ali bi ministri mogli da pripreme teren za odluku evropskih lidera koji se u Briselu okupljaju 12. februara.

Na zahtjev Ukrajine jutros u sjedištu NATO održan sastanak NATO-ukrajinskog komiteta, koji je osudio eskalaciju borbi, posebno granatiranje civila u Marijupolju. Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg ocenio kao krajnje neosnovane tvrdnje o prisustvu NATO trupa na terenu i uzvratio:

"Agresivne akcije i provokativne izjave separatista su u kontradikciji sa sporazumom iz Minska. Uprkos obećanju da će raditi na mirnom rješenju, Rusija nastavlja da pomaže separatiste treningom, opremom i snagama, posebno posljednjih sedmica. Pozivamo Rusiju da odmah prestane sa tom podrškom, da prestane da destabilizuje Ukrajinu i da poštuje svoje medjunarodne obaveze".

Za četvrtak je najavljen vanredni sastanak ministara, objavljeno danas,
sa samo jednom temom; pogoršanim prilikama u Ukrajini.

"Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini je sazvala vanredni sastanak ministara spoljnih poslova za ovaj četvrtak. Razmatraće se situacija na terenu u Ukrajini i kako na to odgovoriti. Već ranije je rečeno- ukoliko je situacija pogoršana, sankcije se mogu pojačati ili obratno, kako su to već ranije odlučili evropski lideri", kazala je portparolka Evropskog servisa za spoljne poslove, Maja Kocijančić.

Teško da će već u četvrtak doći do odluke o još snažnijim sankcijama, ali ona je ukoliko Rusija nastavi sa sadašnjom politikom, sasvim izvjesna na samitu 12 februara. A da sankcije imaju efekta i smisla potvrdjuju i evrpski prekomorski partneri.

"Ekonomske sankcije mogu i imaju efekta- kao pritisak na ekonomiju i zemlju. Radimo zajedno sa našim prijateljima u Evropi i širom svijeta- zajednički smo stvorili najsloženije sankcije ikada napravljene. One vjerujem imaju maksimalan efekat na Rusiju i minimalan na ostatak svijeta. Teško je odgovoriti na pitanje; koliko ekonomskog priktiska treba da bi Rusija promijenila svoju politiku- vidimo da one imaju efekta ali mi imamo još mehanizama koje sada ne bih opisivao, ali mi ih imamo. Tražimo diplomatsko rješenje da se Rusija drži sporazuma iz Minska. Nadamo se da bi to uklonilo sankcije. Ali, u suprotnom slučaju, moramo biti spremni da ih pojačamo ako Rusija ne bude išla tim putem", poručio je američki sekretar za finansije Džek Lu.

Niko danas nije govoriomo tome kakve bi mogle biti nove sankcije Moskvi- ali više se ne čuju ni glasovi o njihovom eventualnom ublažavanju, kakvi su , prije posljednjeg zaoštravanja situacije u Ukrajini , dolazili sa više evropskih strana. Kako je neko primjetio, Rusija je uspjela ono što mnogima do sada nije pošlo za rukom: da ujedini evropske članice.

XS
SM
MD
LG