Linkovi

EK: Dogovor na snazi i posle referenduma


Mađarski premijer Viktor Orban govori posle referenduma u Mađarskoj

Madjarski referendum o obaveznim kvotama prijema migranata, održan juče uz izlaznost od samo 43 posto, je tek izraz volje manjeg dijela madjarskih glasača, a njegov rezultat se može odnositi samo na neke buduće situacije i odluke, saopšteno je danas u Evropskoj komisiji.

Madjarski premijer Viktor Orban nije uspio da impresionira Brisel sa jučerašnjim referendumom. Izlaznost ispod neophodnih 50 posto dala je za pravo zvaničnicima EK da konstatuju - nema se šta konstatovati.

"Da je referendum bio legalno ispravan, tada bi smo njegov rezultat primili na znanje. Kako mu nedostaje legalnost, kao što je konstatovala madjarska izborna komisija, tada kažemo da i to primamo na znanje. Poštujemo demokratsku volju madjarskog naroda, i onih koji su glasali, ali i onih koji nisu glasali. Šta će biti i šta se najavljuje, nije naše da komentarišemo, vjerujemo da je na madjarskoj vladi da odluči šta će sa rezultatom referenduma. Kao što svi znamo, referendum se odnosio na buduće situacije, buduće odluke koje bi se donijele. Sadašnji proces je dogovoren od strane svih država članica i u skladu sa Lisabonskim sporazumom i u svakom slučaju ostaje i dalje na snazi", saopštio je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Ranije su u EK naglasili da ako se Madjarska ili bilo koja druga zemlja ne bude pridržavala dogovorenog, tačnije obaveznih kvota, Komisija za sebe zadržava pravo da na takav korak odgovori pravnom akcijom.

XS
SM
MD
LG