Linkovi

Dogovoren mehanizam za posete Kosovu


Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači (arhivski snimak)
Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači (arhivski snimak)

Sloboda kretanja poštovaće se "bez diskriminacije" rekao premijer Kosova Hašim Tači. Poseta će biti, izjavio premijer Srbije Ivica Dačić po završetku trilateralnog sastanka s visokom predstavnicom EU.

Postalo je nepisano pravilo da kada god se stvari zakomplikuju na terenu, dvojica premijera, Ivica Dačić i Hašim Tači se nadju u Briselu što na vlastiti, što na zahtjev Visoke predstavnice EU. Tako je prošao i posljednji sastanak, sazvan na zahtjev Brisela zbog varnica izazvanih zabranom Prištine da zvaničnici iz Beograda dolaze na Kosovo u predizborno vrijeme. Sasstanak je okončan rano jutros, a odmah po završetku je proglašen jednim od najuspješnijih.

Ponekad se, tokom godine dijaloga i 17 susreta premijera uz posredvanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, stiče utisak da se neki od problema naprave samo zato da bi tokom briselske sesije bili uspješno riješeni. Trenutni problem broj jedan - zabrana dolaska zvaničnika iz Beograda na Kosovo tokom predizborne kampanje izgleda da je riješen tokom posljednjeg maratonskog sastanka.

"Znači, dogvorili smo se da se napravi mehanizam kako će to funkcionisati", rekao je srpski premijer Ivica Dačić, "...i taj mehanizam je upravo u cilju toga, omogućavanja poseta KiM."

Neće biti diskriminacije, obećava prvi čovjek kosovske vlade.

"Razmotrićemo sve zahtjeve iz Srbije za ulazak na Kosovo i daćemoo adekvatne odgovore, u skladu sa okolnostima. Ali jedno treba da bude sigurno - nikoga nećemo diskriminisati", naglasio je premijer Kosova Hašim Tači.

O važnosti aktivnog učešća Beograda u pripremi kosovskih izbora ukazao je tokom nedavne posjete Savjetu Evrope i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Da vam ne ukazujem sada koliko problema imamo na održavanju lokalnih izbora. A ako Srbija odustane od učestvovanja na tim izborima, kao da nisu ni održani. Biće stanje isto kao i pre. Ja bih želeo da učestvujemo kako biste i sa opštinama na severu razgovarali kao sa legitimnim, legalnim, da vidte kakve probleme imaju", rekao je Nikolić.

Medjutim, neodređeni odgovori kosovske strane o ukidanju zabrane ulaska na Kosovo zvaničnicima Srbije, ostavili su mnoge u nedoumici. Mnoge, ali ne i premijera Dačića.

"Ja više ne bih učestvovao u dijalogu, kao što sam rekao, da to nije dogovoreno. I mislim da sam dovoljo rekao. Ne želim da večerašnji sastanak i dobar rezultat pretvorim u to: ja sam pobedio, mi smo pobedili, oni su pogrešili...šta je bilo-bilo je", zaključio je Dačić.

Što se Evropljana tiče, njima je važno da se zaštiti dosadašnja investicija u normalizaciju odnosa dvije strane i to podržavajući dosadašnje hrabre korake na tom polju. U Evropskom parlamentu priprema se rezolucija kojom se Evropski savjet poziva da pregovore sa Srbijom započne već u decembru ove godine.

Uspješno održavanje kosovskih lokalnih izbora je trenutno ključni zadatak i nikoga u Briselu ne bi čudilo kada bi, želeći da zaštiti do sada uloženo, iz kancelarije baronese Ešton pred izbore zakazane za 3. novembar još koji put pozvali dvojicu premijera na briselske konsultacije.
XS
SM
MD
LG